Laudă-mă, gură, pentru minte şi cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele publice sunt cu atât mai tentate să se laude pentru a fi percepute într-un mod pozitiv de public. Adrian Mutu a suscitat interesul presei după ce a declarat că printre lecturile sale se numără „Idiotul“ lui Dostoievski FOTO Adevărul
Persoanele publice sunt cu atât mai tentate să se laude pentru a fi percepute într-un mod pozitiv de public. Adrian Mutu a suscitat interesul presei după ce a declarat că printre lecturile sale se numără „Idiotul“ lui Dostoievski FOTO Adevărul

Aparenţele contează foarte mult în societate, dar sunt şi foarte înşelătoare, lucruri confirmate şi de rezultatele unui studiu recent. Datele obţinute dezvăluie cât suntem de dornici să fim consideraţi interesanţi, cultivaţi şi inteligenţi de cei din jur, dar şi ce suntem dispuşi să spunem sau să facem pentru a ne crea o astfel de imagine.

Una din cinci persoane pretinde că este îndrăgostită de operă, îşi alege cărţi în funcţie de ce ar putea să creadă lumea despre ea sau poartă ochelari doar pentru a avea un aer intelectual, relevă un sondaj realizat de compania Ask Jeevs, care deţine domenii precum Ask.com, Ask.co.uk, Excite .com, MySearch.com sau MyWebSearch.com.

Bărbaţii încearcă de două ori mai mult decât femeile să-şi impresioneze prietenii, iar printre trucurile folosite cel mai des de aceştia se numără citarea unor scriitori celebri sau inducerea ideii că sunt mari pasionaţi de jazz, scrie telegraph.co.uk. 

Două treimi din respondenţi au mărturisit că încearcă să-şi impresioneze, de regulă, prietenii, 36% se străduiesc să pară isteţi la locul de muncă, iar 32% fac totul pentru a părea interesanţi în ochii unui potenţial partener intim.

O carte cu subiect serios, eventual filozofic, citită la plajă, iniţierea în public a unor dezbateri pe teme politice, răsfoirea unei reviste elevate sau a unui ziar „deştept“  în mijloacele de transport public, vizitele la galerii de artă, iată alte manevre folosite adesea pentru a contura imaginea de persoană cultivată.

Beethoven e viaţa mea 

În ceea ce priveşte gusturile în materie de muzică, 20% din participanţii la sondaj au mărturisit că ar prefera să asculte Beethoven în loc de Beyonce, iar alţii au făcut referire la arii de operă cu care nu erau familiarizaţi.  

De asemenea, reţelele de socializare reprezintă un mediu extrem de folosit pentru a influenţa părerea altora despre noi, fie că este vorba despre postarea unor subiecte politice, distribuirea unor citate memorabile sau a unor panseuri filozofice.

Şi în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată pe reţelele de socializare, bărbaţii s-au dovedit interesaţi în măsură mai mare decât femeile să ofere o imagine îmbunătăţită a propriei persoane, cu un procent de 26%, faţă de 14%.

„Am fost surprinşi să aflăm că atât de multe persoane consideră că este necesar să joace teatru pentru a-i impresiona pe cei din jur. Iar reţelele de comunicare nu fac decât să încurajeze oamenii, din ce în ce mai mult, să-şi creeze o imagine falsă“, a declarat un reprezentant al Ask Jeevs.  

Idiotul, Bonaparte şi Levantul 

Statutul de persoană publică îndeamnă, cu atât mai mult, la promovare proprie. Un exemplu grăitor este Bianca Drăguşanu. Vedeta a atras atenţia presei după ce a postat pe contul de Facebook un comentariu însoţit de un citat din Napoleon Bonaparte: „Iertarea înseamnă a te ridica mai presus decât cei care te-au insultat... în război şi în dragoste este permis totul“. Şi fotbalistul Adrian Mutu a intrat în legendă după ce s-a lăudat că a citit  „Idiotul“ lui Dostoievski. Nu putem trece cu vederea momentul în care preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre cartea lui de căpătâi: „Levantul“, volumul semnat de Mircea Cărtărescu.   


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite