Ingrijirea la domiciliu a "bunicilor nimanui"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O statistica neoficiala arata ca in fiecare sector al Capitalei traiesc aproximativ 60.000 de batrani care nu mai au puterea sa se ingrijeasca singuri. Sunt "bunicii nimanui" - oameni ramasi fara nici

O statistica neoficiala arata ca in fiecare sector al Capitalei traiesc aproximativ 60.000 de batrani care nu mai au puterea sa se ingrijeasca singuri. Sunt "bunicii nimanui" - oameni ramasi fara nici un ajutor la batranete. Teoretic, ei sunt beneficiarii unor servicii comunitare asigurate la domiciliu si care constau in: "ingrijirea persoanei, sprijin pentru plata unor servicii si obligatii curente, ingrijirea locuintei si gospodariei, ajutor pentru menaj, prepararea hranei, ajutor pentru realizarea igienei personale etc". Toate acestea sunt prevazute de Legea 17/2000, care stipuleaza ca persoanele varstnice care necesita ingrijire speciala au dreptul la asistenta sociala din partea primariilor. Asistenta este gratuita in cazul batranilor ale caror venituri "sunt de 5 ori mai mici decat nivelul venitului net lunar luat in calcul la stabilirea ajutorului social pentru o persoana singura". Pentru ceilalti, serviciile sunt contra cost, dar legea nu prevede nici o suma. Asa ca majoritatea functionarilor din primarii sar peste dezlegarea enigmei cu "de 5 ori mai mic decat nu se stie ce" si trec direct la impunerea unor taxe stabilite de consiliile locale. Dar, unde se termina teoria incep dramele. Au fost cazuri in care batranii s-au ghemuit in pat, asteptand sa moara. In acest moment, in sectorul 5, cel mai sarac din Bucuresti, primaria ingrijeste exact 2 batrani. Exista si firme specializate, insa clientela lor este foarte redusa, in conditiile in care pensia medie in Romania este de aproximativ un milion. In prezent, pana si ONG-urile caritabile cer bani batranilor.
Primariile au apelat la fundatii
Pentru ca nu au fonduri suficiente, asistenti sociali sau, in unele cazuri, pentru ca le este jena sa le ceara bani batranilor, primariile au pasat problema organizatiilor non-guvernamentale sau firmelor specializate. Astfel, unele primarii au facut contracte cu diferite ONG-uri pentru a asigura ingrijirea la domiciliu a batranilor pe care ii au arondati. De exemplu, Primaria sectorului 2, una din cele mai bine pregatite in acest domeniu, are in derulare programe de ingrijire la domiciliu impreuna cu Fundatia "Inima catre Inima" (care asigura ingrijirea a 25 de persoane varstnice), Fundatia "Caritatea" (pentru 20 de persoane) si Fundatia "Sfantul Ciprian". Aceasta din urma asigura ingrijire la domiciliu pentru 40 de batrani cu pensii de pana la 2,5 milioane de lei pe luna si lipsiti de orice sprijin familial. In plus, asistentii aceleiasi fundatii ingrijesc, contra cost, opt batrani ale caror pensii depasesc 2,5 milioane de lei sau care au sustinatori legali dispusi sa achite cheltuielile de ingrijire. Initial, s-au inregistrat 55 de solicitari pentru ingrijire la domiciliu, insa acum numarul batranilor asistati a trecut de 90. O alta primarie care nu cere inca bani pentru ingrijirea la domiciliu a batranilor este cea a sectorului 6. De la 1 ianuarie 2004 probabil ca se va cere un procent din pensie pentru asistenta la domiciliu. Deocamdata, sunt asistati 84 de pensionari. Dintre acestia, 29 sunt ajutati de angajatii primariei, de restul ocupandu-se Fundatia Equilibre. "Mare parte din angajatele noastre sunt femei care au lucrat in armata si care sunt obisnuite cu disciplina. Acestea fac piata, curatenie, ii insotesc la plimbare, le gatesc si, pur si simplu, le asculta necazurile. In plus, platim salariile a zece asistenti ai Fundatiei "Equilibre", oferim detergent pentru spalatoria fundatiei, asiguram 70 la suta din valoarea hranei pe care o primeste fiecare asistat acasa si le achitam o parte din cheltuielile curente", spune Alexandrina Rosca, directorul Directiei Generale de Protectie Speciala sector 6. In sectorul 4, numarul batranilor ingrijiti la domiciliu este de opt. Acestia trebuie sa plateasca pentru serviciile primite, cinci la suta din valoarea lunara a pensiei. In sectorul 5, chiar daca sunt doar doi batrani asistati, acestia trebuie sa plateasca serviciile asistentilor sociali ai primariei, respectiv 100.000 de lei la o pensie de un milion de lei. Intrebati pe ce baza legala s-a stabilit cuantumul din pensie pe care trebuie sa il plateasca cei doi batrani, raspunsul celor de la Primaria sectorului 5 a fost aiuritor: "Este vorba despre o hotarare de consiliu local, dar nu va pot spune numarul pentru ca nu a aparut inca".
Caritate pe bani
Pentru ca primariile nu reusesc sa acopere toata cererea de ajutor social a batranilor, au iesit pe piata mai multe firme si ONG-uri. Serviciile oferite se vor a fi complete si asigurate in conditii de lux. Preturile dau insa dureri de cap. Astfel, o organizatie care se declara a fi caritabila - Geron - are in ingrijire doar cinci batrani. Celor care apeleaza la Geron li se pot asigura pachete de cate doua, trei sau cinci ore in care sunt incluse atat servicii medicale, cat si menaj, in functie de preferinta si nevoile "clientului". La telefon reprezentantii Geron s-au sfiit insa sa ne declare pretul acestor servicii. Chiar daca oamenii dau bani, procedura de a ajunge asistatul Geron nu este deloc usoara. Batranul care apeleaza la Geron trebuie sa depuna un dosar complicat in urma caruia se realizeaza o ancheta sociala si abia dupa aceea beneficiaza de servicii. De ce mai este nevoie de o evaluare, atata vreme cat omului i se iau banii, este o enigma pe care cei de la Geron nu ne-au deslusit-o. Cu ani in urma, aceasta fundatie a beneficiat de o finantare consistenta din partea Guvernului olandez. La acea vreme, batranii erau ingrijiti de Geron pe gratis. De pe urma finantarii, fundatia a ramas cu un sediu somptuos si cu alte cateva contracte de sponsorizare mai mici pe care nu vor sa le declare.
Firmele au tarife de la 3 milioane pe luna la 300.000 pe zi
Din aceste puncte de vedere, firmele care ingrijesc batrani la domiciliu contra cost par a fi mai cinstite. Cel putin ele nu si-au luat titulatura de caritabile. Ofertele firmelor in acest domeniu sunt deosebit de variate. Centrul Social pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ofera si servicii pentru batrani. Aici, un program zilnic de opt ore, in care asistentul are grija de batran, ii face piata, mancare si menaj, costa trei milioane de lei pe luna, plus o taxa de 250.000 de lei care trebuie platita la incheierea contractului. Pentru aceleasi servicii, firma Monique cere 300.000 de lei pe zi. In plus, daca batranul are nevoie de ingrijiri medicale, poate cere o asistenta medicala pentru care trebuie sa scoata din buzunar alte trei milioane pe luna.
Lista organizatiilor non-guvernamentale si a fundatiilor care acorda asistenta sociala - de negasit
Cei care vor sa apeleze la o organizatie non-guvernamentala sau la o fundatie au mult de furca. Exista, la Ministerul Justitiei, un Registru al asociatiilor si fundatiilor, dar informatiile nu sunt gratuite si obtinerea lor ia o groaza de timp. Din ghidurile intocmite de diferite ONG-uri si distribuite gratuit, desi datele sunt inscrise pe propria raspundere, multe informatii sunt eronate. Dintr-o lista de sase organizatii luate la intamplare, patru aveau numarul de telefon si adresa gresite. Situatia este si mai incurcata daca vrei sa afli sumele primite de organizatiile neguvernamentale pentru a fi distribuite amaratilor. Singura lista transparenta este cea a finantarilor date de Ministerul Muncii. Daca o organizatie din Romania nu vrea sa declare oficial sumele primite de la primarii, asociatii sau institutii externe, o poate face nestingherita. Legea permite, desi gestiunea acestor bani ar trebui sa fie transparenta, atata timp cat banii nu sunt donati asociatiei in sine, ci pentru a fi distribuiti persoanelor nevoiase. Mai rau, reprezentantii unor ONG-uri considera ca nu exista nici macar o transparenta a alegerii de catre primarii a organizatiilor partenere. "Nu este normal ca primariile sa fie atat finantatoare, cat si distribuitoare de servicii sociale pentru ca ele nu au experienta necesara. Ar trebui propus primariilor sa organizeze licitatii pentru desemnarea ONG-urilor si firmelor care sa ofere servicii sociale, primariilor ramanandu-le doar rolul de finantator", este de parere Aurelia Curaj, presedintele fundatiei Geron.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite