INFOGRAFIE România, printre ţările cu cele mai puţine zile libere legale din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor avea anul viitor doar 8 zile libere legale în timpul săptămânii din cele 12 prevăzute în Codul Muncii
Românii vor avea anul viitor doar 8 zile libere legale în timpul săptămânii din cele 12 prevăzute în Codul Muncii

România se află anul acesta printre ţările cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, doar 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere la nivelul Europei, 14, respectiv, 12, arată studiul Worldwide Benefit and Employment care a luat în considerare 64 de ţări. În 2015, românii vor avea parte de un număr şi mai mic de zile libere legale care pică în timpul săptămânii.

Studiul Worldwide Benefit and Employment , realizat de firma de consultanţă internaţională Mercer Marsh Benefits, oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii şi facultative, reglementărilor legale şi condiţiilor de angajare în peste 64 de ţări. Studiul a luat în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii, dacă nu se specifică altfel.

Astfel, România se află anul acesta pe ultimul loc în Europa de Est în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale (9), iar anul viitor doar 8 zile din cele 12 specificate în Codul Muncii vor fi în timpul săptămânii, restul de 4 fiind zile de weekend.

Legislaţia română prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a Romaniei. În 2014, din cele 12 zile doar 9 sunt în timpul săptămânii.

Marea Britanie, Olanda Şi Ungaria figurează în clasament cu 8 zile libere, iar Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere.

În Europa Centrală şi de Est guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12  sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9 zile.

Austria are 12 zile de sărbătoare, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor  11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar acest lucru variază între statele de pe cuprinsul ţării, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. Interesant este că Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori.


Click pentru a mări harta

image

În America de Nord, Canada acordă cel mai mare număr de sărbători publice (11), deşi acest lucru variază în funcţie de provincie. Statele Unite are 10 sărbători legale, însă angajatorii privaţi nu sunt obligaţi să ofere angajaţilor aceste zile libere.

Columbia şi India, 18 zile libere

În America Latină regăsim ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi pe cea cu cel mai mic: Columbia are 18  zile libere publice, în timp ce Mexic are cel mai mic (7). Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12. În Orientul Mijlociu şi Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.

Angajaţii din India au, precum cei din Columbia, cel mai mare număr de sărbători legale din întreaga lume (18). Australia şi Noua Zeelandă acordă mai puţine zile libere decât media regiunii: 9 şi, respectiv, 11. Thailanda şi Coreea de Sud oferă 16 zile de sărbătoare legale, urmată de Japonia (15),  Indonezia, Malaezia şi Filipine (14).  Pakistan (13) este urmat de Hong Kong şi Taiwan (12 fiecare). Vietnam are cel mai mic număr de sărbători publice din regiune – 10, sub China şi Singapore, cu 11 fiecare.

"Numărul zilelor de vacanţă publice nu este rigid, astfel încât datele se schimbă de la an la an; unele ţări au adesea zile libere pentru evenimente culturale sau religioase specifice, în timp ce altele lasă decizia finală guvernelor locale. (...)Un număr mai mic de zile de concediu legal acordat angajaţilor se compensează adesea printr-un număr mai mare de sărbători legale şi invers. De exemplu, Filipine are un numar minim legal de cinci zile de concediu, dar are 14 de zile de sărbătoare legală(...) În anumite cazuri, ţările vor să atragă investiţii, arătând că au o forţă de muncă productivă şi disponibilă. Portugalia, de exemplu, a luat măsura drastică de suspenda 4 din cele 14 sărbători legale în încercarea de a creşte productivitatea şi de a trimite un mesaj către posibilii investitori", a precizat Ellyn Karetnick, Lider Global Mobility Practice la Mercer UK. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite