Explozia demografică alarmează ONU. Avem resuse suficiente?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia lumii s-ar putea dubla până în anul 2100. Oficialii ONU se tem că nu vor exista suficiente resurse naturale pentru 14 miliarde de locuitori. Rata natalităţii la nivel mondial ar trebui să scadă pentru a nu ajunge la un nivel nesustenabil în următorii ani, se arată într-un raport al organizaţiei.

Pentru a exista o şansă reală de stabilitate în privinţa populaţiei lumii, natalitatea ar trebui să ajungă cât mai rapid la un nivel care să permită strict înlocuirea generaţiei actuale, susţin reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Citiţi şi: Lumea, pândită de criza alimentară

Potrivit experţilor instituţiei, citaţi de BBC, numărul locuitorilor din întreaga lume va ajunge până la sfârşitul anului la şapte miliarde, iar această cifră s-ar putea dubla până în 2100, dacă nu se iau măsuri.  Îngrijorarea este mai accentuată în cazul ţărilor cel mai puţin dezvoltate, care au un spor natural în creştere, dar care sunt cele mai vulnerabile la foamete.  

Scenarii fără garanţii

Specialiştii de la ONU Population Division au realizat şase scenarii ale schimbărilor viitoare în privinţa dinamicii populaţiei, bazate pe mai mulţi factori. În ipoteza nici optimistă, nici pesimistă, numărul locuitorilor din întreaga lume va ajunge la 9,4 miliarde în 2070, iar apoi va începe să scadă.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, fertilitatea ar trebui să scadă semnificativ în ţările în curs de dezvoltare. Acest scenariu a fost acceptat de cercetătorii din întreaga lume, care susţin că este cel mai apropiat de realitate.

Totuşi, oficialii ONU afirmă că nimeni nu poate garanta că aşa vor sta lucrurile. „Sunt şanse ca ţările cu o fertilitate ridicată să nu ia măsuri rapide, iar cele cu fertilitate moderată să stagneze la nivelul de înlocuire a actualei generaţii", spune Hania Zlotnik, director al ONU Population Division.

Cu ochii pe Africa

Aceasta susţine că şi statele cu natalitate intermediară ar trebui să ia măsuri pentru a reduce nivelul acestui indicator.

Scenariul pesimist, în care fertilitatea va rămâne între 2,2 şi 2,3 copii per femeie, arată că populaţia lumii ar putea ajunge la 30 de miliarde în 2300.

„Chiar şi cu o reducere masivă a fertilităţii, populaţia Africii va creşte cu 150% până în 2100, iar multe dintre ţările continentului vor avea creşteri de patru ori", se mai arată în raport. Experţii sunt îngrijoraţi pentru că explozia demografică duce la o presiune mare asupra resurselor naturale ale Planetei. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite