Experimentul cu neutrinii – o eroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a dovedit că experimentul care demonstra că există particule care au o viteză mai mare decât cea a luminii nu este corect. Rezultatele greşite sunt puse pe seama unei erori tehnice.

În luna septembrie a anului trecut specialiştii în domeniul ştiinţei dezbăteau cu ardoare cel mai „cald" subiect: neutrinii au o viteză mai mare decât viteza luminii.

Acest experiment, care dădea peste cap teoria lui Einstein, efectuat la Laboratorul European de Fizică a Particulelor din Geneva (CERN) în colaborare cu Laboratorul Naţional Gran Sasso din Italia, a stârnit imediat controverse, iar mulţi specialişti au început să facă diverse calcule pentru a „dărâma" rezultatele.

Chiar dacă experimentul a fost refăcut în luna noiembrie şi a reieşit din nou că neutrinii sunt mai rapizi decât viteza luminii cu 60 de nanosecunde, oamenii de ştiinţă nu s-au oprit.

Ipoteza cum că persistă o eroare tehnică i-a determinat pe specialişti să continue analizele.

Într-un final s-a depistat că există o legătură proastă între un calculator şi un GPS, iar acest lucru ar influenţa măsurarea vitezei supraluminice, scrie „Science Insider".

După ce oamenii de ştiinţă au conectat cablul de fibră optică mai bine, au constatat că neutrinii nu mai sunt atât de rapizi ca înainte.

Totuşi, înainte ca aceste date să fie făcute publice este nevoie să fie refăcut experimentul.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite