Un tablou al lui Banksy s-a autodistrus după ce a fost vândut cu suma-record de un milion de lire: „Putem spune că opera e şi mai valoroasă acum“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banksy fata cu balon

O operă a artistului britanic Banksy s-a autodistrus după ce a fost cumpărată cu o sumă-record, de peste 1 milion de lire sterline. Este primul gest de acest fel cu care se confruntă organizatorii licitaţiei, dar criticii de artă consideră că acum opera este şi mai valoroasă, ca manifestare artistică a tacticilor de gherilă.

Opera „Fata cu balon“, realizată de Banksy în 2006, a fost ultima piesă scoasă la licitaţie, vineri seara, la Sotheby, în Londra, şi s-a vândut cu suma-record de 1.041.000 de lire sterline. Oferta câştigătoare a fost plasată prin telefon, dar imediat după ce opera de artă a fost adjudecată, s-a declanşat o alarmă în interiorul ramei, iar pictura a început să fie tăiată în bucăţi, sub privirile uimite ale participanţilor la eveniment.  

„Este probabil cel mai mare artist stradal din Marea Britanie, iar în această seară am fost martori la o mică parte a geniului lui Banksy“, a declarat după încheierea licitaţiei Alex Branczik, şeful departamentului de artă contemporană al casei de licitaţii.

        View this post on Instagram                   Going, going, gone... A post shared by Banksy (@banksy) on Oct 5, 2018 at 6:45pm PDT

Mecanismul care a transformat tabloul în maculatură era ascuns, cel mai probabil, în ramă şi a fost activat de la distanţă. La scurt timp după incident, în apropiere de intrarea în Sotheby, a fost văzut un bărbat îmbrăcat în negru şi purtând ochelari de soare şi pălărie care se certa cu agenţii de pază, aspect ce i-a determinat pe unii să speculeze că însuşi Banksy a fost cel care a apăsat butonul care a distrus lucrarea. Deşi nimeni nu poate confirma speculaţiile, cert este că pe pagina oficială de Instagram a artistului britanic a apărut o fotografie care ilustra momentul în care opera era distrusă, cu descrierea: „Going, going, gone...“ („Se duce, se duce, s-a dus...“).

„Încercăm să ne dăm seama ce înseamnă acest gest în contextul licitaţiei. Distrugerea este acum parte a întregii opere de artă. N-am mai trăit o asemenea situaţie în care o pictură să fie mărunţită spontan, după ce a înregistrat un record pentru artist“, a continuat Branczik.

Deşi momentan nu este stabilită soarta operei de artă, o purtătoare de cuvânt a declarat că pictura distrusă ar putea fi păstrată ca mărturie a tacticii de gherilă. „Putem spune că opera este acum chiar mai valoroasă“, a comentat şi Branczik.  

 Citeşte şi:

VIDEO Banksy a arătat cum a instalat mecanismul care a distrus un tablou de un milion de lire imediat după vânzare

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite