Un magazin antic de „fast food“ a fost descoperit în Pompeii, oraşul îngropat de o erupţie vulcanică în anul 79 d.Hr.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Street food antic din Pompeii
Street food antic din Pompeii

Arheologii din Pompeii, oraşul îngropat de o erupţie vulcanică în 79 d.Hr., au descoperit un magazin antic, de tip street food, unde se vindeau alimente şi băuturi calde trecătorilor romani.

Un thermopolium, un fel de „fast-food" de stradă în Roma antică, a fost descoperit la Pompei, ornat cu motive policrome şi într-o stare de conservare excepţională, au anunţat sâmbătă responsabilii sitului, potrivit Le Figaro.

Tejgheaua acoperită de cenuşa vulcanică a fost în parte dezgropată în 2019, dar lucrările au fost extinse pentru a păstra mai bine locul, situat într-un cartier care era foarte frecventat, la intersecţia străzilor Casa delle Nozze d'Argento şi Vicolo dei Balconi.

Pe lângă o frescă deja cunoscută, ce reprezintă o nereidă (nimfă a apelor) pe un căluţ de mare, cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale, în special păsări de curte şi raţe sălbatice, care erau gătite şi consumate cu vin sau alte băuturi calde. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit în golurile din masă resturi alimentare, care ar putea oferi informaţii valoroase despre obiceiurile gastronomice din Pompei, în momentul erupţiei Vezuvului, în 79 e.n.

image

Un fragment de os de raţă, dar şi resturi de porc, de capră, peşte şi melci au fost găsite în vasele de teracotă. Mai multe ingrediente erau gătite într-un preparat asemănător cu paella.

Într-un borcan au fost găsite boabe de fasole zdrobite, care serveau la modificarea gustului vinului.

image

"Pe lângă faptul că reprezintă o mărturie a vieţii de zi cu zi din Pompei, posibilităţile de analiză a acestui termopolium sunt excepţionale, pentru că pentru prima dată a fost excavată o zonă de acest tip în totalitate", a spus Massimo Osanna, director general al Parcului Arheologic Pompeii, citat într-un comunicat.

Amfore, o cisternă şi o fântână, precum şi oase umane, au fost descoperite în apropiere, în special ale unui bărbat de 50 de ani lângă un pat de copil. 

"Taraba pare să fi fost închisă şi abandonată în grabă de proprietarii săi, dar este posibil ca cineva, pooate bărbatul mai în vârstă, să fi rămas şi să fi murit în timpul primei faze a erupţiei, în urma prăbuşirii mansardei", a explicat Massimo Osanna într-un interviu pentru agenţia Ansa.

image

Celălalt corp ar fi putut fi al unui hoţ sau al unui fugar înfometat "surprins de vaporii de foc cu capacul oalei în mână", a adăugat el. 

Thermopoliumul (de la grecescul "thermos" care înseamnă cald, şi "pôléô" - a vinde) era foarte popular în lumea romană. Doar în Pompei erau 80. 

Pompei, îngropat în urma erupţiei Vezuviului în 79 după Hristos, este al doilea cel mai vizitat sit din Italia după Colosseumul de la Roma, cu aproape 4 milioane de vizitatori în 2019. Doar o treime din sit, care se întinde în prezent pe 44 de hectare, nu departe de Napoli, a fost dezgropat de arheologi. 

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite