Străinii ocolesc galeriilede artă româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

arta românească. Dacă în urmă cu câţiva ani, pictura avea cea mai mare căutare, în prezent lucrările multor artişti bine cotaţi pe piaţă nu îşi găsesc clienţi."Pictura merge greu,

arta românească. Dacă în urmă cu câţiva ani, pictura avea cea mai mare căutare, în prezent lucrările multor artişti bine cotaţi pe piaţă nu îşi găsesc clienţi.
"Pictura merge greu, arta, în general, merge greu, trebuie să ai multă răbdare", ne-a declarat Iolanda Ionescu, şefa Galeriei Orizont. În ultima vreme, cei mai vânduţi artişti ai galeriei au fost Radu Dărângă, Bogdan Pietriş, Constantin Piliuţă, Irina Ciobanu. "Cunoscătorii întreabă de un pictor anume, alţii cumpără pentru că le-a plăcut tabloul. Pe unii nu-i interesează numele, ci aleg pur şi simplu pictura", ne-a mai spus Iolanda Ionescu. şefa Galeriei Orizont recomandă puţinilor amatori de artă lucrările pictorilor Constantin Piliuţă, Traian Brădean, Ion Pacea sau Ion Musceleanu, care pornesc de la 2.000 de euro în sus. Preţurile se negociază, iar discounturile sunt semnificative, de la 10 şi chiar până la 30%. "În această perioadă, şi cei care vindeau bine au probleme. Începând cu anul 2005, vânzările au fost foarte scăzute. Sunt foarte puţini cumpărători străini, cunoscut fiind faptul că, până nu demult, ei cumpărau arta românească. La cumpărătorii autohtoni, proporţia se păstrează din '90 încoace, între 15-20%. Nu mai există persoane dispuse să investească în arta românească. Cei care intră aici vin, văd şi pleacă", ne-a spus Angelo Bâlie, galerist la Dominus. Cei mai căutaţi pictori în prima galerie privată din România sunt Rodica şi Iacob Lazăr, Zamfir Dumitrescu, Ion Pacea, Traian Brădean, Marin Gherasim. Preţul unui tablou porneşte de la 300 de euro şi poate ajunge până la 15.000 de euro (Zamfir Dumitrescu). Angelo Bâlie a subliniat că trebuie să se negocieze preţurile, pentru că, "dacă nu faci aceste reduceri, în două-trei luni nu mai exişti". "Pe perioada scăderii vânzărilor, galeria a rezistat numai datorită clienţilor fideli, fără să reînnoim lista clienţilor permanenţi pe care îi avem. Dacă nu ai clienţi permanenţi, nu poţi rezista pe piaţă, în condiţiile actuale. E nevoie de clienţi fideli de la 40 în sus", a menţionat galeristul.
Este mai greu pentru cei care îşi deschid o galerie nouă, pentru că "eforturile de a acapara o clientelă permanentă poata dura de la un an până la trei, ca să ai continuitate. În fiecare an trebuie să îţi aduci clienţi noi pentru a-i înlocui pe cei vechi. Chiar dacă s-a format deja o legătură de prietenie între cumpărători şi galerie, aceştia nu mai cumpără ca în anii precedenţi". Lista trebuie completată cu 5-10 nume noi în fiecare an. Galeriile Orizont şi Dominus, aşezate în buricul Capitalei, merg mult pe calitate şi foarte puţin pe comercial, pentru a nu da în kitsch. "Este o investiţie chiar şi pentru cumpărător, care achiziţionează o lucrare de 1.000-2.000 de euro. În general, se uită la tipul de lucrări înainte să scoată banul din buzunar. În trei-cinci ani o să crească valoarea lucrării. Este posibil să recuperezi aceeaşi sumă şi chiar mai mult cu 10-50%", mai spune Angelo Bâlie.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite