Secţiunea Spotlight a Festivalului Internaţional de Film Crossing Europe, dedicată producătorului român Ada Solomon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ada Solomon
Ada Solomon

Secţiunea Spotlight a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de film Crossing Europe, ce se desfăşoară la Linz între 25 şi 30 aprilie, este dedicată producătorului român Ada Solomon.

În cadrul festivalului vor şi prezentate 10 producţii şi coproducţii cinematografice româneşti produse de Ada Solomon, două dintre aceastea fiind incluse în programul competiţional. De asemenea, în data de 28 aprilie, începând cu ora 16.00, Ada Solomon va susţine un masterclass în spaţiul OK Deck din Linz. 

La festival vor fi prezenţi şi regizorii Ivana Mladenović, Răzvan Rădulescu şi Alexandru Solomon, informează un comunicat de presă emis cu această ocazie de Institutul Cultural Viena. 

Festivalul internaţional de film Crossing Europe din Linz îşi propune încă din 2004 să reunească anual, în luna aprilie, cei mai ambiţioşi şi angajaţi creatori de film contemporan din Europa. 

Ada Solomon (foto: dreapta) lucrează de peste 20 de ani în domeniul cinematografiei şi este unul dintre cei mai activi cineaşti, atât ca producător, cât şi ca distribuitor de film şi manager de cinema. Înainte de a înfiinţa HiFilm Productions în 2004, a colaborat cu parteneri internaţionali, la proiecte precum Callas Forever (Franco Zeffirelli) sau Offset (Didi Danquart). 

Ada Solomon

La HiFilm, Ada Solomon a produs o serie de scurtmetraje, câştigătoare a numeroase premii internaţionale: Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu), Lampa cu căciulă (r. Radu Jude) şi Renovare (r. Paul Negoescu); lungmetraje de debut Cea mai fericită fată din lume (r. Radu Jude), Felicia înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu) sau documentarele regizorului Alexandru Solomon Cold Waves – Război pe calea undelor şi Kapitalism – reţeta noastră secretă. Filmul Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude, 2012) care a avut premiera la Berlinale, a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Film de la Sarajevo. 

Producătorul de film  a lucrat cu regizorii români din noul val al cinematografiei, care pun numele ţării pe listele marilor competiţii de cinematografie ale lumii, dar şi cu regizori şi actori de pe scena internaţională. Ada Solomon are zeci de filme la activ, unul mai apreciat decât altul, numai în 2017 semnând producţia a încă patru filme, printre care Un pas în urma serafimilor, scris şi regizat de Daniel Sandu. Ada Solomon este şi primul producător român cu un film nominalizat la Oscar, Toni Erdmann. Ada Solomon este fondatorul şi directorul Festivalului de Film NexT, înfiinţat în memoria lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu.

 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite