Seară Oscar Wilde la Librăria Humanitas Cişmigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Mazilu a dat viaţă personajului Dorian Gray într-un spectacol de excepţie la Teatrul Odeon
Răzvan Mazilu a dat viaţă personajului Dorian Gray într-un spectacol de excepţie la Teatrul Odeon

Miercuri, 21 ianuarie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei seri dedicate ediţiei de colecţe a romanului Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, apărut la Humanitas Fiction într-o nouă traducere de Antoaneta Ralian.

Invitaţii serii vor fi Antoaneta Ralian, marea doamnă a traducerilor din literatura engleză, Răzvan Mazilu, celebrul balerin, coregraf, regizor şi actor, protagonistul spectacolului Portretul lui Dorian Gray pus în scenă la Teatrul Odeon, Mihaela Irimia, doctor în filologie, profesor la Catedra de limbă şi literatură engleză şi director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice, criticii literari şi scriitorii Andreea Răsuceanu şi Marius Chivu şi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

„Bineînţeles, o mare operă de artă ridică, în mod inevitabil, pe cât de multe întrebări, pe atât de multe răspunsuri. De aceea, Portretul lui Dorian Gray rămâne o operă clasică, o carte la care se întorc generaţii după generaţii.“ (Washington Post)

În momentul apariţiei (1890), Portretul lui Dorian Gray a fost un succes însoţit de un uriaş scandal. Scopul romanului, un strălucit puzzle, era să epateze minţile convenţionale prin explorarea infinitelor relaţii dintre viaţă şi artă. Analiza subtilă a societăţii victoriene târzii, dublată de o afirmare a principiilor estetismului şi a teoriei frumosului ca valoare absolută, combinând elementele gotice cu cele ale prozei franceze decadente, Portretul lui Dorian Gray este unul dintre marile romane ale lumii, care a însemnat un punct de cotitură în istoria literaturii.

„Romanul meu e otrăvitor, dacă vreţi, dar nu puteţi nega că este perfect, iar perfecţiunea este ceea ce căutăm noi, artiştii.“ (Oscar Wilde)

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (16 octombrie 1854–30 noiembrie 1900) a fost un prozator, poet şi dramaturg de origine irlandeză. În timpul studiilor la Magdalen College, Oxford, a început deja să scrie şi s-a arătat interesat de principiile estetismului, sub influenţa mentorilor săi John Ruskin şi Walter Pater. În anii 1880 a oscilat între diferite formule artistice, pentru a deveni cunoscut, un deceniu mai târziu, graţie pieselor sale de teatru.

În anul 1884 s-a căsătorit cu Constance Lloyd, cu care a avut doi fii. Cu personalitatea sa efervescentă, ţinutele spectaculoase şi conversaţia sclipitoare, a devenit un obişnuit al cercurilor literare la modă în Londra, susţinându-şi financiar familia prin diferitele conferinţe despre estetism şi supremaţia artei, dar şi prin activitatea de jurnalist.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite