Scriitorul Octavian Saiu a adus, la Sibiu, teatrul şi artiştii la persoana I, în lansări de carte şi conferinţe speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Saiu, la Festivalul de Teatru de la Sibiu    FOTO: Dragoş Dumitru
Octavian Saiu, la Festivalul de Teatru de la Sibiu    FOTO: Dragoş Dumitru

Moderatorul conferinţelor de la Sibiu, din Festivalul de Teatru, este Octavian Saiu. Teatrologul şi-a lansat şi cartea "Teatrul la persoana I". Scriitorul şi criticul de teatru a moderat, în perioada festivalului (9-18 iunie), unele dintre cele mai importante conferinţe, având drept parteneri de dialog nume importante, printre care Matei Vişniec, Saviana Stănescu, Pippo Delbono, Radu Alexandru Nica şi, nu în ultimul rând, Ohad Naharin.

Cartea lui Octavian Saiu, "Teatru la persoana I", propune un concept inedit, dedicat teatrului de autor trăit la persoana I.

Octavian Saiu a afirmat că volumul este "pentru toţi cei care iubesc teatrul, pentru toţi cei care încearcă să-l înţeleagă şi pentru cei care vor să se apropie de misterul acestei arte".

FOTO: Dragoş Dumitru

Octavian Saiu
"Este o carte scrisă pentru acel cititor care este în acelaşi timp şi spectator, e o carte scrisă pentru oamenii care păstrează astăzi credinţa în teatru când toţi ceilalţi par să abandoneze această artă. Este o carte pe care am gândit-o, am scris-o ca pe un dar făcut oamenilor de teatru, dar şi oamenilor care iubesc şi se apropie de teatru", a declarat Octavian Saiu.

Autorul a mărturisit că pentru realizarea acestei cărţi a plecat, în primul rând, de la experienţe personale, "de la nevoia de a găsi în teatru un echivalent al literaturii la persoana I'', de la raportul pe care l-a avut cu ''opera acestui creator de teatru uluitor care este Simon McBurney, de la întrebările şi nedumeririle generate de arta lui Pippo Delbono şi, nu în ultimul rând, de la nevoia de a descrie într-un volum magia absolută a teatrului semnat de cel mai mare creator de imagini din universul contemporan care este Robert Lepage".

Conferinţe speciale

Conferinta Lee Shen

Alături de Lin Shen                   FOTO: Mihaela Petre

În toată  perioada Festivalului Internaţional de Teatru de la Siviu, în fiecare zi, Octavian Saiu a moderat, de cele mai multe ori în limba engleză, conferinţe importante cu nume prestigioase din lumea teatrului. Astfel, chiar din prima zi, pe 8 iunie, a fost în dialog cu Dorte Lena Eilers (Germania).

În următoarele zile, cu Saviana Stănescu şi Jim O’Quinn a vorbit despre "Teatrul american şi condiţia de străin", iar alături de Savas Patsalidis (Grecia) a vorbit despre responsabilitatea actului critic la începutul secolului XXI.

Octavian Saiu Constantin Chiriac

Alături de Constantin Chiriac  FOTO: Mihaela Marin

Octavian Saiu i-a mai avut invitaţi pe Nico Daswani, Radu Jude, Alexandru Dabija, David Baile (foto, SUA).

Conferinta David Baille

 Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a venit la majoritatea conferinţelor moderate de Octavian Saiu, i-a salutat pe invitaţi şi le-a recitat, în semn de apreciere şi bun-venit, câte o poezie.

Cu Charles Esche (Marea Britanie) şi Dan Perjovschi, teatrologul Octavian Saiu a dezbătut tema: Ce (mai) poate face azi un muzeu de artă contemporană?, iar din dialogul său cu Tang Shu-Wing (China) am aflat despre "Teatrul din Hong Kong. Între tradiţie şi prezent".

În ultima zi de festival, pe 18 iunie,  scriitorul şi teatrologul l-a avut invitat pe celebrul coregraf israelian Ohad Naharin. Majoritatea conferinţelor şi lansărilor de carte de la Sibiu au avut loc la Librăria Habitus.

Conferinta Sibiu Foto Mihaela Petre

Nico Daswan, alături de Octavian Saiu  FOTO: Mihaela Petre

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. La Sibiu, a avut şi conferinţe speciale cu departamentul de studii teatrale de la Univesitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

octavian saiu

Membrii Departamentului de studii teatrale de la ULSB, alături de Octavian Saiu    FOTO: Dragoş Dumitru

Octavian Saiu are un doctorat în studii teatrale, cu o teză despre metamorfozele spaţiului de joc, şi unul în literatură comparată, cu o teză despre Samuel Beckett şi Eugene Ionesco. Predă la UNATC "I.L. Caragiale" şi susţine cursuri, conferinţe şi master-class-uri la mai multe universităţi din Europa, Asia şi Noua Zeelandă, precum şi la Institutul Grotowski.

octavian saiu

Saviana Stănescu, alături de Octavian Saiu   FOTO: Dragoş Dumitru

Octavian Saiu este secretar general adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi preşedinte al Secţiei Române AICT — Teatrologie.

octavian saiu

Ohad Naharin, alături Octavian Saiu  FOTO: Mihaela Marin

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite