Scriitorul Matei Vişniec a făcut sală plină la Paris cu "Platoul de poezie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei Vişniec, la Palatul de Béhague din Paris                                      FOTOGRAFII: ICR Paris
Matei Vişniec, la Palatul de Béhague din Paris                                      FOTOGRAFII: ICR Paris

Luni, de la ora 19.30, a avut loc în salonul de aur al Palatului de Béhague din Paris evenimentul „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, o întâlnire poetic-muzicală cu Matei Vişniec, dramaturg şi autorul volumului A table avec Marx (ediţia Bruno Doucey), alături de Mr. Delagare (voce şi improvizaţie) şi Aurelien Rozo (chitară).

Matei Vişniec a fost invitatul primei ediţii a seratelor literare „Platoul cu poezie/ On vous sert un vers ” care a debutat luni seară în organizarea Institutului Cultural Român de la Paris. Peste o sută de francezi şi de români au ascultat confesiunile literare ale scriitorului cu dublă cultură şi au aplaudat performanţele artiştilor francezi Mr. Delagare şi Aurelien Rozo, care au transformat poezia sa în spectacol. La eveniment, a participat şi Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, istoricul Matei Cazacu, regizorul Mihai Ţărnă, traducatorul Jan H Mysjkin, graficiana Andra Badulescu şi criticul de teatru  Mirella Patureau.

Matei Vişniec a evocat efervescenţa creatoare de la miticul „Cenaclul de luni”, unde s-a format ca poet în anii ’80, şi a citit versuri din primele sale volume apărute în România, înainte de a se exila la Paris în 1987. „Uşile exilului s-au deschis, în Franţa, şi pentru că aveam cu mine cele trei volume. Poezia a fost, la început, cartea mea de vizită ” a mărturisit scriitorul care s-a afirmat în Franţa ca un autor original de piese de teatru, intens impregnate de spiritul poeziei.

matei visniec

Jurnalista Cristina Hemeziu, Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, şi dramaturgul Matei Vişniec

Seria de întâlniri „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, organizată de Institutul Cultural Român de la Paris, este un amestec ludic şi exigent de serată literară, conferinţă în jurul unui poet şi happening poetic şi muzical, cu ambiţia de a pune pe harta evenimentelor literare pariziene o întâlnire periodică cu poeţi de origine română care trăiesc în Franţa, fiind creatori în ambele culturi.

În ultima luni a lunii un poet român tradus în franceză sau care scrie în ambele limbi este invitat să interacţioneze cu publicul căruia i se oferă, pe un platou, bileţele împăturite cu versuri din opera poetului invitat: „ On vous sert un vers e un joc de cuvinte: vă oferim un pahar sau vă oferim un vers se pronunţă la fel. E un mod convivial de a atrage publicul francez către poezia românească, vie şi plină de savoare. E o bucurie că la prima ediţie publicul a intrat în joc acceptând o lectură spontană, participativă, din versurile lui Matei Vişniec, tandre şi neliniştitoare, dovedind că scriitorii sunt cei mai buni ambasadori ai dialogului iar poezia ne poate aduna pe noi, francezi şi români, pe un acelaşi platou.” explică jurnalistul literar Cristina Hermeziu, iniţiatoarea proiectului.

Următoarea serată „Platoul cu poezie / On vous sert un vers” va avea loc pe 29 mai la Palatul Behague, reşedinţa Ambasadorului României în Franţa, şi va fi dedicată scriitorului Basarab Nicolescu.

matei visniec
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite