Sămânţă de scandal prezidenţial la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul se deschide mâine cu un film în care apare Carla Bruni, soţia preşedintelui francez, dar un alt film din selecţie îl critică dur pe Nicolas Sarkozy. Românii nu lipsesc nici la această ediţie: filme ca „Loverboy“, de Cătălin Mitulescu, sau „Izvorul femeilor“, de Radu Mihăileanu, au şanse mari la premii importante.

Nici nu a început încă cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care va avea loc între 11 şi 22 mai, şi rumorile legate de un posibil scandal dovedesc, încă o dată, că avem de-a face cu cel mai important eveniment cinematografic al planetei.

Mâine-seară, în cadrul galei de deschidere a festivalului, va fi proiectat filmul „Midnight in Paris" / „Miezul nopţii în Paris" (vezi trailer aici), cel mai recent lung­metraj semnat de Woody Allen, în care apare şi Carla Bruni-Sarkozy, soţia actualului preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Marketingul cannez insistă, încă de la anunţarea peliculei de deschidere, pe prezenţa pe covorul roşu a divei de la Élysées, care evident ar trebui să fie însoţită de prezidenţialul ei soţ.

Carla, neînsoţită pe covorul roşu?

Pe de altă parte, un alt film - prezent în selecţia oficială, dar în afara competiţiei -, „La Conquête" / „Cucerirea", de Xavier Durringer, este o satiră caustică la adresa lui Sarkozy însuşi, inspirată, stilistic, de necruţătoarea demascare a politicii anglo-americane în Irak care a fost filmul britanic „In the Loop" (2009). În aceste condiţii, în care deja rumorile despre această producţie franceză au împânzit presa din Hexagon, nu se ştie încă dacă şeful statului o va mai însoţi pe Carla Bruni la proiecţia de deschidere a festivalului, cu „Midnight in Paris".

Ada Condeescu şi George Piştereanu, într-o scenă din „Loverboy“



Filmul francez se concentrează pe momentul electoral din mai 2007, în urma căruia Sarkozy a ajuns pe scaunul lui De Gaulle, şi, conform realizatorilor săi, spune „povestea unui om care câştigă puterea, dar îşi pierde soţia" (Cécilia Sarkozy, care l-a părăsit la scurtă vreme pe infidelul de la Élysées).

Ascensiunea lui „Sarko"

Pe 6 mai 2007, ziua celui de-al doilea tur de scrutin, Sarkozy - interpretat de renumitul actor francez Denis Podalydès, care a reuşit o asemănare stupefiantă cu modelul prezidentului -, sigur de victoria sa, se retrage la locuinţa sa, sumbru şi abătut. Toată ziua, a încercat să se întâlnească cu Cécilia, care-l evită. Cei cinci ani care s-au scurs îi defilează prin faţa ochilor: este povestea irezistibilei sale ascensiuni, presărată de lovituri sub centură şi de înfruntări de culise...

În rest, românii sunt cu ochii pe cele două filme care îi reprezintă anul acesta pe Croazetă, în secţiuni importante ale festivalului. Filmul lui Radu Mihăileanu, „La source des femmes", concurează în competiţia oficială, alături de alte 18 titluri, semnate de nume precum: Pedro Almodóvar, Lars von Trier, Aki Kaurismäki, Terrence Malick, Nanni Moretti, Alain Cavalier, fraţii Dardenne. Miercuri, 18 mai, va fi proiectat şi „Loverboy", de Cătălin Mitulescu, selectat în secţiunea competitivă Un Certain Regard. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite