Romanul „Pe aripile vântului“, republicat cu avertismentul „Carte rasistă, problematică, ofensatoare sau chiar periculoasă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul roman „Pe aripile vântului“ a fost republicat cu un avertisment al editorului Pan Macmillan. În noua ediţie a bestseller-ului scris de Margaret Mitchell se va menționa că are pasaje „rasiste”, că este „problematică” şi că anumite elemente se pot dovedi a fi „ofensatoare sau chiar periculoase”.

Editorul Pan Macmillan a decis să adauge un avertisment pentru cititori la noua ediţie a bestseller-ului scris de Margaret Mitchell, publicat în 1936, potrivit The Telegraph.

„Pe aripile vântului” descrie povestea lui Scarlet O'Hara, moștenitoarea unei plantații de bumbac din Georgia. Romanul descrie viața în timpul războiului civil american, purtat între sudiștii deținători de sclavi și aboliționiștii lui Lincoln.

pe aripile vantului

Filmul „Pe aripile vântului“, caracterizat de unii istorici revizionist, a fost retras în anul 2020 de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite.

Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist, potrivit news.ro.

El prezintă în special o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi.

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mişcări foarte organizate în fostele state confederale, care şi-au propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite