Rock, Chopin, Bucureşti, Viena şi retur

0
0

Care este legătura între rock, Chopin şi Zilele Bucureştiului? Au găsit-o mii de locui-tori ai Capitalei atraşi de vremea frumoasă şi de popularitatea indiscuta-bilă a muzicii lui Chopin, în Piaţa Constituţiei.

Am ascultat recent Chopin prelucrat în stil jazz-kletzmer la Varşovia, am auzit cum se cântă rock pe teme de Chopin, mi l-am reamintit pe Eugen Ciceu improvizând inegalabil jazz, pornind de la muzica lui Chopin, şi am participat la recitalul lui Horia Mihail de la Haus der Music, susţinut la 19 septembrie, ascultând Chopin, pur şi simplu. Ce este preferabil? Greu de spus. Important e că, fără a cădea în capcana kitsch-ului, Chopin poate fi adaptat unor gusturi şi grade de educaţie muzicală diferite.

Chopin, ca pretext

Spectacolul „Rock Loves Chopin" a ajuns la Bucureşti după concerte susţinute la Chicago, Paris, Berlin, Cairo sau la Expoziţia Mondială din Shanghai. În prima parte, cel care a încercat să reinterpreteze temele chopiniene a fost remarcabilul pianist polonez Leszek Mozdzer.

Evoluţia spre rock a fost girată de un alt grup de muzicieni polonezi, Jacek Królik - chitară, Ryszard Sygitowicz - chitară, Marek Raduli - chitară, Fusion Strings Quartet, Anna Serafinska - voce, Michał Jurkiewicz - clape, Łukasz Adamczyk - bas, Wojtek Fedkowicz - percuţie, cărora li s-a alăturat grupul de dans modern Folies Dance Company, condus de Marzena Barcik. Compania a folosit ca pretext muzica lui Chopin pentru a entu­ziasma un public care poate că nu fusese vreodată într-o sală de concert de muzică clasică.

Chopin la Viena

Dacă polonezii vin la Bucureşti să ne convingă de universalitatea lui Chopin, iată că la Viena au apelat la institute culturale reprezentând 15 ţări europene, inclusiv România, pentru a organiza un festival cu o consistentă componentă multinaţională, sub titlul „Round About Chopin".

Festivalul Internaţional Chopin (organizat la Viena între 16 şi 26 septembrie la Haus der Musik şi clubul Porgy and Bess sub egida Institutului Cultural Polonez din Viena şi în parteneriat cu Asociaţia Institutelor şi Reprezentanţelor Culturale Europene din Austria - VEK) l-a avut ca reprezentant din partea României pe pianistul Horia Mihail, care a fost protagonistul unui recital la Haus der Musik din Viena în 19 septembrie, cu lucrări de Chopin, Schumann, Liszt, Enescu.

Chopin... şi nu numai

Dacă toate acestea v-au deschis apetitul pentru Chopin şi vă întrebaţi ce ar mai fi de văzut la Bucureşti până la sfârşitul anului 2010, vă putem sugera seria de trei recitaluri de pian, grupate sub titlul „Chopin... şi nu numai" de la Sala Radio, avându-i în prim plan pe pianiştii Luiza Borac - Germania  (13 octombrie), Horia Mihail - România (21 octombrie) şi Matei Varga - S.U.A. (30 noiembrie), toţi trei reprezentând noua generaţie de pianişti  români.

Inaugurarea noului pian Bosendorfer Imperial de la Sala Radio cu această ocazie este un alt eveniment care se potriveşte foarte bine unei ambianţe chopiniene. Pe cei trei îi puteţi asculta şi în lucrări concertante din repertoriul chopinian alături de Orchestra Naţională Radio în serile de 8 octombrie (Luiza Borac), 12 noiembrie (Horia Mihail) şi 19 noiembrie (Matei Varga), tot la Sala Radio. La Ateneu sunteţi invitaţi la o altă serie de recitaluri programată sub titlul „Celebrating Chopin", în organizarea Fundaţiei Art Production: 17 octombrie (Ivo Pogorelich), 9 noiembrie (Jean Marc Luisada), 14 decembrie (Elisabeth Leonskaya).

Cel mai apropiat însă este recitalul britanicului Sam Haywood, din 26 septembrie, de la Ateneul Român, curiozitatea publicului fiind mare în faţa unui artist ce are în palmares un disc Chopin înregistrat pe pianul pe care compozitorul l-a primit de la producătorul francez Camille Pleyel, în 1848, iniţiativă ce îl recomandă ca pe un specialist în Chopin. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri