Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FILM
Ducesa

Titlu original: The Ducess; Regie: Saul Dibb; Distribuţie: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Simon McBurney, Hayley Atwell, Aidan McArdle, Angus McEwan

Drama biografică „Ducesa" o are în rolul principal pe Keira Knightley, care a reuşit să redea o parte din viaţa Georgianei, o strămoaşă a prinţesei Diana. Ducesa de Devonshire iubea extravaganţa, jocurile de noroc şi ducea o viaţă plină de intrigi amoroase şi politice. Era o persoană influentă în rândurile elitei britanice, dar în spatele popularităţii se ascundea o femeie cu un mariaj nefericit alături de unul dintre cei mai bogaţi oameni din Anglia.

De la acceptarea eşecului şi până la a face un lucru nebunesc mai era doar un pas, aşa că Georgiana s-a aventurat într-o iubire interzisă cu frumoasa Lady Foster. Earl Grey, viitorul Prim Ministru al Angliei, o va scoate din cercul vicios, determinând-o pe ducesă să aleagă dragostea adevărată. Pelicula a câştigat Oscarul în anul 2009 pentru „Cele mai bune costume".

CARTE
A avea şi a nu avea

Autor: Ernest Hemingway; Editura: Polirom

Volumul de faţă completează seria de autor „Ernest Hemingway", existentă în biblioteca Polirom. Romanul „A avea şi a nu avea" a fost şi sursă de inspiraţie pentru ecranizarea din anul 1944. Exact ca în opera lui Hemingway, filmul este presărat de intrigi romantice şi dileme morale, dar toate acestea sunt învăluite de o nuanţă poetică, în stilul caracteristic al lui Hemingway.

Times Literary Supplement spunea despre „A avea şi a nu avea" că este „un roman tragic şi totodată amuzant, viu şi poetic, cu un impact emoţional remarcabil, care impune aventurii literare un nou standard". În aceeaşi manieră scrie şi celebra publicaţie The New York Times, care afirmă că „Sub formidabila acurateţe a suprafeţei, Hemingway ascunde aproape întotdeauna o dimensiune morală şi una poetică, ce se întrevăd subtil între rândurile realismului."

CD
ARTillery's Band

Artist: Mauser; Casa de discuri: © A&A Records/Warner Music Licensee

Cei patru componenţi ai trupei Mauser, Toma (voce), Dan (chitară), Cosmin (tobe) şi Adi (bass) se pot lăuda cu un produs discografic la care au lucrat timp de doi ani de zile. Sound-ul prezent pe compilaţie este unul care reflectă aria muzicală indie-rock din România. Numele formaţiei este inspirat din cel al unei arme de tip german, Mauser C96, iar genul de muzică adoptat este unul exploziv, energic, cu tonalităţi care amintesc de sunetele emise de o armă, potrivit solistului Toma.

Acesta ar putea fi elementul inedit încorporat în sound-ul general al pieselor marca Mauser. De asemenea, muzica lor abordează şi câteva dintre referinţele cultural româneşti. Spre exemplu, „Dead Aristocracy" sau „Waltz" amintesc de zona transilvăneană. Cele 11 melodii existente pe disc, printre care se numără şi „Chanson Dada" pe versurile lui Tristan Tzara, reprezintă un amalgam ordonat de genuri ritmate.

DVD
Saga Amurg: Luna Nouă

Titlu original: The Twilight Saga; Regie & Distribuţie: Chris Weitz & Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Launter, Nikki Reed, Dakota Fanning

Dacă v-a plăcut prima parte a seriei „Amurg", Pro Video v-o oferă şi pe cea de-a doua, „Saga Amurg: Lună Nouă", în variantă DVD. Producţia anului 2009 pune în centrul atenţiei idila dintre vampirul iubăreţ Edward şi Bella Swan, o adolescentă în ultimul an de liceu. Cu cât Edward se simte tot mai atras de Bella, cu atât realizează că lumea în care trăieşte el este extrem de periculoasă pentru o muritoare de rând. Aşa încât, după petrecerea dată cu ocazia majoratului Bellei, Edward şi familia sa părăsesc oraşul Forks, în dorinţa de a o proteja pe fată.

Cu toate astea, legătura dintre ei rămâne vie şi, de fiecare dată când fata se află în pericol, imaginea lui Edward îi apare în minte. Bella se izolează de cei din jur şi-şi doreşte din ce în ce mai tare să cunoască toate secretele vampirilor.

SPECTACOL
Egoistul

Regie: Radu Beligan; Distribuţie: Radu Beligan (foto), Carmen Stănescu, Simona Bondoc, Damian Crâşmaru, Mihai Fontino, Medeea Marinescu; Locaţie: Teatrul Naţional - Bucureşti

Actorul Radu Beligan ne invită în seara de 23 martie la o nouă reprezentaţie a piesei de teatru „Egoistul", scrisă de Jean Anouilh. Că poate juca rolul lui Leon Saint-Pe cu multă măiestrie, chiar şi acum, la vârsta de 91 de ani, ne-a convins şi de acest lucru vă puteţi asigura şi dumneavoastră, în seara de marţi.

„Egoistul" este o piesă autobiografică, prezentată într-o formă realistă, pe alocuri ironică, despre temele existenţiale: iubire, căsnicie, viaţă, moarte, sănătate, prietenie, egoism şi generozitate. Toate astea învăluite de un umor fulminant şi replici tăioase, inteligente şi deopotrivă, încărcate de dimplomatism. Exact alura pe care o emană Maestrul Radu Beligan, pentru a deconspira biografia lui Jean Anouilh, ascunsă în acest spectacol.

CONCERT
Urma

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

Pentru fanii genurilor de muzică folk şi rock şi nu numai concertul de miercuri, de la Sala Palatului, susţinut de trupa uRMa este o variantă potrivită pentru această săptămână. Şi asta pentru că cei şapte muzicieni, Mani, Sorin, Dominic, Catrinel, Jimmy, Luis şi Ati sunt pregătiţi să vă ofere o seară de neuitat, cu un concert şi o poveste.

Formaţia s-a înfiinţat în urmă cu şapte ani, timp în care au lansat trei albume, iar al patrulea, „Lost End Found", este în lucru, membrii trupei sperând să-l lanseze chiar în acest an. Până atunci, vă puteţi delecta cu povestea celor şapte ani de activitate, a oamenilor din spatele proiectului, a celor care au fost sursă de inspiraţie, spusă la Sala Palatului, în seara de miercuri, începând cu ora 20.00, în compania invitaţiilor români, dar şi străini.

CARTE VS. FILM

Patrick Suskind a creat în paginile cărţii „Parfumul" o lume puternic înmiresmată. Şi nu este vorba doar de note delicate care te cuceresc la simpla adiere, ci de unele în care se regăsesc parfumuri şi duhori. Protagonistul cărţii are un talent aparte: el trăieşte viaţa mirosind-o şi face acest lucru cu orice îl înconjoară. În plus, el descoperă un parfum inconfundabil, unic, cel creat din trupurile tinerelor femei. Pentru a-şi desăvârşi opera, tânărul Jean-Baptiste Greouille nu se sfieşte să ucidă.

Filmul inspirat de cartea lui Suskind i-a reunit pe platourile de filmare pe Ben Whishaw, în rolul lui Jean-Baptiste Greouille, şi pe Dustin Hoffman, care îl interpretează pe Giussepe Baldini, un meşter al parfumurilor. Primul, un copil orfan, pe care bolile nu l-au ocolit, reuşeşte să supravieţuiasă profitând de unicul său talent; dotat cu un miros hiperdezvoltat, el creează câteva capodopere olfactive, însă preţul lor este pătat cu sângele mai multor tinere femei.

Concluzie: Cartea şi filmul sunt la fel de apreciate, iar cititorii şi cinefilii se pot pune de acord în această privinţă. Indiferent că ne pierdem în lumea descrisă în romanul lui Suskind sau că ne lăsăm prizonieri secvenţelor regizate de Tom Tykwer, putem „simţi" aromele încântătoare ale naturii sau pe cele grele şi eterne, captive în „esenţele" lăsate de trupurile a douăsprezece tinere deosebit de frumoase.

Noi seriale
Monk

Regie: Randall Zisk; Distribuţie: Tony Shalhoub, Bitty Schram, Traylor Howard, Ted Levine, Jason Grey-Standford

Fanii detectivului de poliţie Adrian Monk îl pot urmări în fiecare joi seară, la postul TV Universal Channel, de la ora 22.00, când sunt difuzate câte două episoade din cel de-al treilea sezon. Serialul a fost premiat la gala Emmy (2007) şi la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur (2003).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite