Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Medalia de onoare" prezintă povestea unui bătrân care încearcă să profite de pe urma unei erori pentru a creşte în ochii familiei sale. Ion are 75 de ani, este căsătorit cu Nina şi are un fiu stabilit în Canada, pe nume Corneliu.

FILM

Medalia de onoare

Titlu original: Medalia de onoare aka Medal of Honor; Regie: Petre Călin Netzer; Distribuţie: Camelia Zorlescu, Victor Rebengiuc, Mimi Brănescu, Constantin Drăgănescu, Ion Iliescu

Relaţia dintre tată şi fiu este una destul de încordată din cauza faptului că în urmă cu şapte ani Ion a anunţat autorităţile despre intenţia fiului său de a emigra. După acest eveniment nedorit s-a deteriorat şi relaţia acestuia cu soţia, Nina refuzând să i se mai adreseze lui Ion.

Într-o zi, bărbatul primeşte prin poştă o medalie de onoare acordată pentru merite deosebite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Conştient de faptul că trebuie să fie o greşeală şi că nu a făcut nimic demn ca să fie numit erou, acesta hotărăşte totuşi să profite de confuzie pentru a recăpăta respectul familiei şi al cunoscuţilor.

CARTE

Rugaţi-vă să nu vă crească aripi

Autor: Octavian Paler; Editura: Polirom

"Rugaţi-vă să nu vă crească aripi" face parte din seria de autor „Octavian Paler". Cartea vorbeşte despre trecut, dar şi despre pre­-
zent utilizând în mod constant unele personaje simbolice. Iniţial, acest volum ar fi trebuit să fie doar o versiune simplă a unei alte cărţi apărute în Franţa, în 1991, pentru care scriitorul a cules texte din alte două mari creaţii:

„Polemici cordiale"(1983) şi „Viaţa ca o coridă" (1987). Din dorinţa de a îmbogăţi latura confesivă, au fost introduse ulterior unele adăugiri care au atras mai multe modificări. Astfel că în paginile acestui volum de excepţie, care însumează mai mult de 350 de pagini, putem descoperi eseuri, scrisori, discursuri şi convorbiri imaginare. Prin urmare, „Rugaţi-vă să nu vă crească aripi" este o carte ce nu trebuie ratată, mai ales dacă vă încadraţi în categoria devoratorilor de beletristică.

CD

Time Flies:  1994-2009

Artist: Oasis; Casa de discuri: © Nova Music Entertainment / Sony Music

Britanicii de la Oasis s-au gândit să le facă fanilor o surpriză şi au scos un nou album „Best Off" denumit „Time Flies: 1994 - 2009". Materialul cuprinde cele 27 de hituri, lansate în decursul a cincisprezece ani, cu care trupa s-a menţinut pe poziţii înalte în topurile internaţionale. Oasis a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2010 pentru

„Cea mai lungă prezenţă în top 10 UK" şi pentru „Cel mai de succes an al decadei 1955-2005 în UK". Acest CD conţine şi o ediţie limitată la care este ataşat un DVD cu toate cele 38 de videoclipuri ale trupei. Până acum trupa a scos opt albume de studio. Al doilea, „(What's The Story) Morning Glory?", lansat de Oasis în anul 1995,  s-a vândut în peste 22 de milioane de copii şi a primit votul pentru „Cel mai bun album în 30 de ani", în cadrul Premiilor Brit Awards 2010. Cu ani în urmă, Noel Gallagher a declarat: „Suntem convinşi că formăm cea mai tare trupă din lume".

DVD

Brazil

Titlu original: Brazil; Regie: Terry Gilliam; Distribuţie: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Jim Broadbent, Katherine Helmond, Ian Holm, Ian Richardson

Terry Gillliam a primit din partea Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles trei dintre cele mai importante distincţii pentru filmul său „Brazil". Lansată în anul 1985, producţia fantezistă s-a impus la categoriile „Cel mai bun film", „Cea mai bună regie" şi „Cel mai bun scenariu". „Brazil" prezintă o viziune sumbră şi sarcastică a unui posibil viitor al omenirii.

Acţiunea este plasată în mijlocul unui teritoriu în care domnesc tehnologia şi birocraţia. Protagonistul Sam Lowry (Jonathan Pryce) duce o viaţă puternic afectată de măsurile de supraveghere monitorizată impuse de guvernanţi. După ce ajunge în casa unei victime ucise de către „Putere", Sam începe să aibă vise afrodisiace, în care se vede zburând în compania unei superbe femei înaripate.

SPECTACOL

Pijamale

Regie:  Emanuel Pârvu; Distribuţie:  Adrian Titieni, Monica Davidescu, Anca Sigartău & Silviu Biriş (foto), Tudor Vlad Jipa, Romeo Pop, Alexandra Velniciuc; Locaţie: Teatrul Metropolis

Comedia „Pijamale" se bazează pe o farsă franţuzească scrisă de Jean de Letraz şi s-a bucurat de un succes de proporţii pe Broadway în anii '80. Ema-nuel Pârvu a creat o comedie antrenantă, cu un vocabular pe înţelesul tuturor, cu rezerve de imprevizibil, dar care nu face exces de decoruri şi nu se întrece în pretenţii estetice.

Într-un cuvânt, divertismentul este ridicat la rang înalt în această piesă de teatru, ce se joacă la Teatrul Metropolis, duminică, 4 iulie, începând cu ora 19.00. Georges este însurat cu Yvonne, dar plănuieşte o aventură extraconjugală cu Babette. Pregătit să plece într-o „delegaţie", bărbatul este oprit de soţia sa care-i dă vestea că i-a invitat la cină tocmai pe cei care trebuiau să-l găzduiască în „călătoria sa
de afa-ceri".

CONCERT

Ciuc Summer Fest

Locaţie: Zone Arena Bucureşti

Seria de megaconcerte desfăşurate în Capitală continuă, de data aceasta în cadrul festivalului „Ciuc Summer Fest", care se va întinde pe durata a trei seri, începând cu 16 iulie şi până la 18 iulie. Printre artiştii care vor concerta în cadrul acestui festival amintim pe Faithless şi pe Gary Moore.

Alcătuită din Maxi Jazz & Sister Bliss (foto) şi Rollo Armstrong, Faithless este una dintre trupele preferate ale publicului de pretutindeni, atât datorită succesului unor piese precum „Insomnia", „God Is A DJ", „Bombs" sau „We Come 1", cât şi pentru show-urile live cu adevărat memorabile susţinute de-a lungul timpului. Cântăreţul Gary Moore se numără şi el printre favoriţii românilor. Cunoscut ca un chitarist de blues-rock, acesta are la activ numeroase colaborări cu artişti precum sunt George Harrison, Ozzy Osbourne şi Colo-
sseum II.

CARTE vs. FILM

Peter Morgan vorbeşte în cartea sa „Frost/Nixon" despre preşedintele Richard Nixon, scandalul de la Watergate, problemele diplomatice care au dus la destrămarea relaţiilor cu Rusia şi China şi atentatul împotriva Vietnamului.

În acest volum sunt publicate documente şi scrisori din acea vreme, care au condus la un număr impresionant de controverse din perioada respectivă. Conflictul dintre fostul preşedinte şi omul de televiziune David Frost constituie baza acestei cărţi.

Bazat pe cartea lui Peter Morgan, filmul „Frost/Nixon", lansat în 2008 şi regizat de către Ron Howard, este o reproducere a interviurilor dintre fostul preşedinte american Richard Nixon şi omul de televiziune David Frost.

Cele 11 interviuri pe care Nixon le-a acordat şi întrebările incomode care i-au fost adresate captează atenţia chiar şi celui mai neinteresat om în ceea ce priveşte domeniul politic. Pelicula beneficiază de un subiect controversat şi reuşeşte să ofere o viziune clară asupra celor petrecute.

Concluzie: Atât cartea, cât şi filmul sunt adevărate capodopere, însă cele 16 nominalizări însumate la Premiile Oscar, Globul de Aur şi Premile BAFTA scot filmul câştigător. Regizat de către Ron Howard, care a primit nu mai puţin de trei nominalizări pentru „Cel mai bun regizor", şi cu Frank Langella (trei nominalizări pentru „Cel mai bun actor"), „Frost/Nixon" nici nu avea cum să nu fie un adevărat câştigător.

Noi seriale

Detectiv în Africa

Regie: Tim Fywell & Anthony Minghella; Distribuţie: Jill Scott (foto), Anika Noni Rose, Desmond Dube, Lucian Msmati

De mâine dimineaţă, Precious Ramotswe (Jill Scott) ne dă trezirea şi ne invită să facem parte din echipa de observatori care studiază atent investigaţiile făcute de aceasta în fiecare zi. Nu rataţi primul sezon al celui mai nou serial transmis de HBO Comedy, „Detectiv în Africa"! Precious, prima femeie detectiv din Africa, vă va capta atenţia în fiecare weekend.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite