Regizorul Cristi Puiu, la TIFF: „Să staţi cu masca pe faţă şi să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman”

0
0
Ediţia din acest an al TIFF este organizată în condiţii speciale
Ediţia din acest an al TIFF este organizată în condiţii speciale

Invitat la TIFF, regizorul Cristi Puiu s-a poziţionat împotriva obligativităţii purtării măştii sanitare în spaţii deschise. „Respect distanţarea socială şi port masca de fiecare dată când intru într-un spaţiu închis”, a ţinut să precizeze regizorul, adăugând că „există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”.

Regizorul Cristi Puiu le-a spus spectatorilor prezenţi la festival, înainte de ecranizarea filmului Malkrog, că ”este inuman să te uiţi la o proiecţie de 200 minute cu masca de protecţie pe figură”, potrivit cluj24.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, Puiu a făcut referire şi la Revoluţia din 1989, spunând că ,,au existat nişte oameni indisciplinaţi în România care au spus NU dictaturii”. 

Discursul  integral ţinut de Cristi Puiu: 

,,Am înţeles că de mâine se poartă mască de protecţie în aer liber la Cluj. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 minute. Să staţi cu masca pe faţă şi să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecaţi când simţiţi că trebuie să ieşiţi. Când nu mai suportaţi să plecaţi. Vă rog foarte mult!

Dacă dumneavoastră sunteţi astăzi aici şi vă uitaţi la un film este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil. Oamenii la Cluj sunt disciplinaţi şi atenţi la aceste detalii, dar că orice abuz trebuie amendat. Dacă nu o faceţi dumneavoastră, prin vot de această dată, nu o face nimeni. Respect distanţarea socială şi port masca de fiecare dată când intru într-un spaţiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă că o să mergeţi în mâini, pe Eroilor”.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este primul care se organizează pe timp de pandemie la nivel european, iar autorităţile au impus reguli stricte de protecţie şi distanţare fizică.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite