Realitatea văzută de sus. Expoziţia „Hărţi imaginare” de Lucian Muntean, la Institutul Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictură de Lucian Muntean din cadrul seriei "Hărţi imaginare"
Pictură de Lucian Muntean din cadrul seriei "Hărţi imaginare"

Vernisajul proiectului expoziţional „Hărţi imaginare” al artistului Lucian Muntean va avea loc joi, 28 februarie, ora 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român.

Expoziţia prezintă lucrări selectate ale lui Lucian Muntean care fac parte din seria de picturi intitulată „Hărţi imaginare” ce cuprinde 40 de lucrări în tehnica acril pe pânză.

"Momentul determinant al acestui proiect a fost în timpul unui zbor cu avionul, când, observând peisajul de la sol, mi-am dat seama cât de evidentă e intervenţia omului în natură, cu obsesia de a trasa limite şi graniţe, de a-şi marca proprietatea, printr-o geometrie perfecţionistă, în contrast cu îmbinarea armonioasă a celorlalte elemente din peisaj. Tot atunci, privind de la acea altitudine aglomeraţia unei localităţi, am realizat cât de relativă e viaţa de zi cu zi, în care ne înverşunăm să rezolvăm multitudinea de probleme cu care ne confruntăm. Toate acestea par să se estompeze şi să devină irelevante, privite de acolo, de sus", mărturiseşte artistul.

Geolog de profesie, Lucian Muntean a fost întotdeauna fascinat de hărţile pe care le-a consultat: de la cele fizice, meteorologice, economice sau demografice, până la cele geologice sau pedologice, cu simbolurile şi codurile colorate, de oprerare.

În deschidere vor lua cuvântul Cosmin Nasui, istoric şi critic de artă, Dan Bărbulescu, director executiv al Parcului Văcăreşti şi Dumitru Ioane, dr. ing. în cadrul Departamentului de Geofizică al Facultaţii de Geologie şi Geofizică Bucureşti, profesor emerit al Universităţii Bucureşti.

Harti imaginare Lucian Muntean

Pavel Şuşară, critic de artă, afirmă că în pictura lui Lucian Muntean regăsim o analiză fină a detaliilor, stratigrafie cromatică şi un joc extrem de complex al texturilor.

Afis Lucian Muntean

„Dacă peisajul tradiţional oferă un spectacol de o foarte mare diversitate, acoperind o plajă largă de posibilităţi expresive şi îşi plasează întotdeauna privitorul în exterior, noua peisagistică pe care Lucian Muntean o propune, deplasează percepţia de pe evenimentele din afară pe acelea dinlăuntru, de pe arhitectura imaginii pe structura ei, pe mecanismele sale intime.

Pământul, în diversele lui agregări, nu mai este privit ca o formă constituită cu succesiuni de planuri şi cu variaţii de relief uşor de recunoscut, ci ca o ţesătură complexă de evenimente interioare”, subliniază Pavel Şuşară.

Lucian Muntean a început seria de picturi „Hărţi imaginare” în martie 2013 şi a expus la Muzeul de Artă Comparată din Sângeors-Băi. A fost continuată în timpul Simpozionului din vara aceluiaşi an, organizat de Maxim Dumitraş. Ulterior a pictat acasă, la Bucureşti, şi a participant la două ediţii ale Simpozionul de Artă de la Gradina Botanică din Jibou, în 2014 şi 2015. O parte din lucrări au fost expuse la Salonul de Iarnă din 2013 şi la Expoziţia de Primăvară din 2014, ambele, organizate de UAP Bucureşti Lucrările au putut fi văzute şi în cadrul expoziţiei personale de la Centrul de Cultură şi Artă din Zalău în 2014.

Lucian Muntean Expozitie

A urmat expoziţia de la Galeria Dialog din Bucureşti, în perioada noiembrie 2016 - ianuarie 2017. Proiectul este în desfăşurare, fiind complet de noile călătorii pe care Lucian Muntean le va urma.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 28 februarie - 12 martie 2019, la ICR Bucureşti, Aleea Alexandru, nr 38.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri