Profesorul german Rolf Heuer susţine a patra Conferinţă de Crăciun, luni seară, la Ateneu: „Punţi între culturi şi naţiuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, luni, de la 18.30, la Ateneul Român, se va desfăşura a patra conferinţă de Crăciun în România. Profesorul  german Rolf Heuer  susţine Conferinţa „Science Bridging Cultures and Nations: Exploring the Early Universe“/ Ştiinţa – Punţi între culturi şi naţiuni: explorând universul timpuriu“.

Mottoul celei de-a patra Conferinţe de Crăciun aparţine M.S. Regele Mihai: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri".

În cadrul Conferinţelor de Crăciun în România, aflate la a patra ediţie, luni, 28 noiembrie, de la 18.30, profesorul  german Rolf Heuer va susţine, la Ateneul Român, Conferinţa „Science Bridging Cultures and Nations: Exploring the Early Universe“/ Ştiinţa – Punţi între culturi şi naţiuni: explorând universul timpuriu“.

Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”, va avea de la ora 19.00, cuvântul de deschidere a Conferinţei de Crăciun, urmat de un mesaj al Ambasadei Germaniei în România, de o Laudatio realizată de academicianul Nicolae Victor Zamfir şi de un moment muzical susţinut de pianistul Andrei Licareţ.

Conferinţa profesorului Rolf Heuer va începe de la ora 19.30 în Sala Mare a Ateneului Român.

„În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru. Ceea ce pot afirma astăzi este că am reuşit, după patru ani, un nivel al temelor şi o valoare ştiinţifică a conferenţiarilor demne de cele mai înalte foruri academice mondiale“, subliniază Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“.

A PATRA CONFERINŢĂ DE CRĂCIUN ÎN ROMÂNIA

De-a lungul anilor, ştiinţa din România, în ciuda unor dificultăţi fără număr, a obţinut succese spectaculoase, consolidându-şi poziţia în elita europeană şi internaţională a ştiinţei şi tehnologiei. Iar fizica, ca si alte domenii stiintifice, a reuşit să contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor, oricând şi oriunde a fost mai multă nevoie. Progresul accelerat al ştiinţei şi tehnologiei, uneori cu adevărate schimbări de paradigmă, forţând frontierele cunoaşterii umane şi depăşind de multe ori cele mai îndrăzneţe vise, toate acestea impun comunicarea într-un mod accesibil şi la nivelul celor mai largi audienţe, a marilor schimbări care marchează timpul pe care îl trăim. Inspiraţia noastră au constituit-o celebrele Christmas Lectures inaugurate în 1825 de Michael Faraday la Royal Institution, într-un timp când lumea întreagă era prea puţin preocupată de educarea ştiinţifică a tinerei generaţii şi a oamenilor în general. De atunci, ele au avut loc în fiecare an, cu excepţia celui de al Doilea Război Mondial, iar începând din anul 1966 au fost difuzate de BBC.

Organizatorii principali sunt Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Fizică Atomică, Filarmonica „George Enescu”, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, UEFISCDI şi Clubul Rotary Bucureşti-Curtea Veche. Partenerii media sunt Televiziunea Română şi Radio România. 

Primele trei Conferinţe de Crăciun în România au fost oferite de Sir Tom Kibble, Imperial College Londra (2013 - What is the World Made Of), Joseph Silk, Universitatea Oxford (2014 - From Here to Eternity) şi Gérard Mourou, École Polytechnique, Paris (2015 - „Breaking Through the Unknown - Extreme Light Science to Art”).

PROFESORUL ROLF HEUER

image

Profesorul Rolf-Dieter Heuer este Preşedintele Deutsche Physikalische Gesellschaft şi unul dintre cei şapte membri ai High Level Group of Scientific Advisors (SAM),  recent înfiinţat de Comisia European. Profesorul Heuer este unul dintre cei mai importanţi fizicieni ai zilelor noastre, specializat în domeniul particulelor elementare. A fost Directorul General CERN între Ianuarie 2009 - Decembrie 2015. Mandatul său este caracterizat de realizări cu totul remarcabile: 2009 - pornirea marelui accelerator Large Hadron Collider (LHC); 2015 - creşterea energii acestuia la valori unice în istorie; descoperirea Bosonului Higgs şi lărgirea ariei geografice a membrilor CERN. De asemenea, a angajat activ CERN în promovarea importanţei ştiinţei şi a educaţiei sistemului STEM (Ştiinţă-Tehnologie-Inginerie-Matematică) pentru o dezvoltare sustenabilă a societăţii. Profesorul Heuer s-a născut la Bad Boll in 1948. A stutdiat fizica la Universitatea din Stuttgart, apoi şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Heidelberg. Cea mai mare parte a carierei sale a fost dedicată construirii şi operării unor complexe sisteme de mari detectori de particule pentru studiul ciocnirilor electron-pozitron. Între 1978 - 1983 a fost cercetător la Universitatea din Heidelberg, unde a lucrat la inelul de stocare de electroni şi pozitroni PETRA, ca membru al colaborării JADE. Din 1984 până în 1998 a lucrat la CERN, în colaborarea OPAL de la Large Electron Positron collider (LEP), predecesorul LHC. În 1994 a fost numit purtător de cuvânt al colaborării, până în 1998. În acest an a părăsit CERN, devenind profesor la Universitatea din Hamburg, unde a înfiinţat un grup care să lucreze la pregătirea unor experimente la un viitor posibil collider liniar pentru electroni şi positroni. Ca director ştiinţific pentru fizica particulelor şi astroparticulelor la DESY în 2004, el a fost responsabil pentru cercetările de la acceleratorul HERA, participarea DESY la LHC şi C&D pentru un viitor collider de protoni. El a orientat grupurile de fizica particulelor spre CERN şi LHC, participând la cele două mari experimente - ATLAS şi CMS. Profesorul Heuer a iniţiat restructurarea şi focalizare fizicii energiilor mari din Germania spre noi frontiere energetice, cu accent special pe LHC (Alianţa Helmholtz “Fizica la scala Tera”). El este Preşedintele desemnat al Consiliului SESAME (Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications in the Middle East). A publicat un număr impresionant de articole ştiinţifice şi a primit un mare număr de distincţii onorifice din partea unor mari universităţi din Europa, Asia, Australia şi Canada. Este membru al multor Academii de Ştiinţe din Europa, în particular al Academiei de Ştiinţe Leopoldina din Germania, şi Membru de Onoare al Societăţii Europene de Fizică. În anul 2015 a primit Marea Cruce Clasa Întâia şi Ordinul de Merit al Republicii Federale a Germaniei.

CERN, Centrul European de Cercetări Nucleare de la Geneva, a fost înfiinţat după cel de al Doilea Război Mondial, în 1954, pentru revitalizarea ştiinţei europene. CERN are acum 22 de state membru, cel mai nou dintre ele fiind Romania (2016). Sub Directoratul Profesorului Rolf-Dieter Heuer, CERN şi-a consolidat statutul de lider în fizica particulelor elementare. Şi, cu siguranţă, nu va putea fi uitat niciodată cum Rolf Heuer s-a ridicat, în ziua de 4 iulie 2012, în faţa fizicienilor lumii, rostind cuvintele „I think we have it”! Erau cuvintele care anunţau descoperirea Bosonului Higgs, particula căutată încă din anii 1960, una dintre cheile de boltă ale fizicii moderne, care explică de ce totul pe lumea aceasta are masă, de la particulele elementare până la noi înşine.

18.30-18.55  SOSIREA PARTICIPANŢILOR
19.00-19.15 DANDREI DIMITRIU, Director General al
   Filarmonicii „George Enescu”
   MESAJ AL AMBASADEI GERMANEI ÎN ROMÂNIA
   LAUDATIO – Acad. NICOLAE VICTOR ZAMFIR
19.15-19.30  MOMENT MUZICAL cu ANDREI LICAREŢ, Pian

19.30-20.30 CONFERINTA
Profesor ROLF HEUER


Biletele în valoare de 10 lei  se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite