Portretul lui Monroe realizat de Warhol a fost vândut la licitaţie pentru suma record de 195 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Unul dintre portretele realizate de Andy Warhol, cu ​​Marilyn Monroe a fost vândut luni la Christie's pentru 195,04 milioane de dolari, stabilind recordul de cea mai scumpă piesă de artă americană.

Portretul divei de la Hollywood numită Shot Sage Blue Marilyn, înfăţişând-o pe Monroe pe un fundal turcoaz deschis, a fost creat de Warhol folosind serigrafie în 1964, la doi ani după moartea actriţei, şi este unul dintre simbolurile artei americane. Preţul final al tabloului aproape a coincis cu aşteptările experţilor, care au estimat costul acesteia la 200 de milioane de dolari. În total, patru cumpărători au licitat pentru lucrare, iar dealer-ul american de artă de origine armeană Larry Gagosian a devenit câştigătorul licitaţiei.

Inspiraţia pentru o serie de portrete ale lui Monroe pentru Warhol a fost o fotografie a divei pentru promovarea filmului „Niagara” (Niagara, 1952). În total, artistul a realizat câteva zeci de astfel de imagini ale actriţei în diverse culori, dar exemplarul vândut este de o valoare deosebită, deoarece este unul dintre portretele „trage prin” - în 1964, artista Dorothy Podber a intrat în atelierul lui Warhol. şi, folosind identitatea cuvintelor „trage” şi „fotografie” în engleză (take a shot), în loc să fotografieze picturile noi, a deschis focul asupra lor cu un pistol, ceea ce l-a şocat pe Warhol. Patru ani mai târziu, el însuşi a fost vizat şi împuşcat în studio de feministul radical Valerie Solanas.

Opera de artă a fost pusă în vânzare prin amabilitatea Fundaţiei Caritabile Thomas şi Dorris Amman, care este dedicată ajutorării copiilor. Toate veniturile din vânzarea portretului vor fi utilizate pentru finanţarea Fundaţiei.

Pictura a fost expusă în locuri atât de cunoscute precum Muzeul Guggenheim din New York, Centrul Georges Pompidou din Paris şi Galeria Tate din Londra.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite