Pablo Picasso stabileşte un nou record mondial cu „Femeile din Alger”

0
0

Lucrarea „Femeile din Alger (Version 0)”, un tablou în ulei semnat de Pablo Picasso, a devenit cel mai scump tablou al pictorului francez vândut vreodată la licitaţie, fiind tranzacţionat la preţul de 179,4 milioane de dolari, luni, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's, la New York.

„Femeile din Alger” este un tablou care a fost pictat într-o singură zi, pe 14 februarie 1955, pânza fiind evaluată la 140 de milioane de dolari la licitaţia care s-a desfăşurat pe 11 mai la New York. Pictura lui Picasso a fost vândută cel mai recent la licitaţie în anul 1997, când a fost tranzacţionată contra sumei de 31,9 milioane de dolari. De această dată, preţul de pornire a fost fixat la 100 milioane de dolari. Pictura a stabilit astfel un nou record, devenind cea mai scumpă operă a lui Picasso tranzacţionată vreodată, într-un top în care conduce încă tabloul „Nafea Faa Ipoipo” de Paul Gaugain, care s-a vândut la începutulo acestui an cu 300 de milioane de dolari. În top 10 al celor mai scumpe tablouri din lume, numele lui Picasso se regăsea de două ori, pe poziţia a cincea, cu „Visul”, vândut în licitaţie cu 158,5 milioane de dolari, o pictură în ulei în care este reprezentată iubita lui de 22 de ani. Şi de asemenea, pe locul zece, cu lucrarea „Băiat cu pipă”, vândută contra sumei de 131,1 milioane de dolari, pictura fiind realizată când Picasso avea 24 de ani.

Prin noul record de vânzare, tabloul „Femeile din Alger” trece pe locul al treilea, într-un top condus de „Nafea Faa Ipoipo” de Paul Gaugain (300 de milioane de dolari) şi „Jucătorii de cărţi”, de Paul Cezanne (274 de milioane de dolari).

Identitatea noului proprietar al acestei opere de artă ce aparţine curentului cubist nu a fost dezvăluită.

Tabloul lui Picasso este inspirat de celebra până „Femei din Alger” semnat de Eugène Delacroix şi face parte dintr-o serie de cincisprezece lucrări.

Intitulată „Looking Forward to the Past”, licitaţia organizată de casa Christie's luni seară la New York, a pus în vânzare opere aparţinând unor curente artistice diverse şi unor artişti celebri, precum Claude Monet şi Andy Warhol. Licitaţia a generat încasări totale de 705,9 milioane de dolari, depăşind cu mult estimările specialiştilor (578 milioane-668 milioane de dolari). Printre celelalte opere vândute cu sume considerabile luni seară la New York s-a aflat un alt tablou de Picasso, „Buste de femme (Femme a la resille)”, care a fost achiziţionat cu 67,4 milioane de dolari.

Tabloul „No. 36 (Black Stripe)” de Mark Rothko şi pictura „Le Parlament” de Claude Monet s-au vândut fiecare cu 40,5 milioane de dolari. Alte recorduri mondiale au fost stabilite pentru artiştii Chaim Soutine, Peter Doig şi Jean Dubuffet - al cărui tablou „Paris Polka” s-a vândut cu 24,8 milioane de dolari, depăşind de peste trei ori estimările specialiştilor, conform Mediafax.

Casa Sotheby's va organiza la rândul ei în această seară, la New York, o licitaţie dedicată artei postbelice şi contemporane.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite