Pablo Picasso şi Henri Matisse pot fi văzuţi la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul evenimentului
Afişul evenimentului

Expoziţia-eveniment „Tzara.Dada.Etc“, o celebrare a 100 de ani de la lansarea dadaismului şi înfiinţarea celebrului Cabaret Voltaire în Zürich, expoziţie care cuprinde lucrări de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Joan Miró, va fi vernisată vineri, 5 februarie, de la ora 18.00, la sediul din Gabroveni al ArCuB.

Expoziţia este realizată de istoricul de artă Erwin Kessler şi va putea fi vizitată gratuit în perioada 5 februarie - 26 aprilie, între orele 14:00-22:00.

"Tzara.Dada.Etc" reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creaţiilor şi publicaţiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Este în acelaşi timp şi prima expoziţie la nivel internaţional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediţie a lui Tzara, ilustrată de marii artişti ai lumii cu care a colaborat. Evenimentul celebrează inaugurarea Cabaret Voltaire şi naşterea mişcării Dada la Zürich, pe 5 februarie 1916, informează ArCuB.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate desene şi lucrări originale de grafică semnate de avangardişti de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp şi Marcel Iancu, cărţi de artist şi publicaţii avangardiste istorice, afişe ale unor manifestări dadaiste interbelice şi o colecţie impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieţii sale. Lucrările prezentate aparţin colecţionarului Emilian Radu.

Expoziţia face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, un demers iniţiat şi coordonat de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

TZARA. DADA. ETC. poate fi vizitată gratuit începând cu 5 februarie până pe 26 aprilie 2016, între orele 14:00-22:00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90). Expoziţia face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers iniţiat şi coordonat de ARCUB.

Pe 18 februarie, de la ora 18:00, în cadrul expoziţiei TZARA. DADA. ETC. va avea loc conferinţa în limba engleză a lui Marius Hentea - „Tzara România”, care va fi urmată de o dezbatere în limba română moderată de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada şi România, la care vor participa Marius Hentea, Sorin Alexandrescu şi Cătălin Davidescu. În debutul dezbaterii va fi lansat catalogul exhaustiv al colecţiei, editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefaţă de Henri Béhar şi note de Cătălin Davidescu. Accesul la eveniment va fi gratuit.

TZARA. DADA. ETC. este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă la Universitatea Bucureşti, cu publicaţii în domeniul avangardei europene în România şi străinătate (inclusiv despre Tristan Tzara în revista Centropa, New York). Cătălin Davidescu, este istoric de artă şi expert autorizat în artă şi publicaţiile de avangardă.

Emilian Radu este unul dintre cei mai redutabili colecţionari români actuali de artă modernă şi contemporană. Unul dintre numele de frunte ale colecţiei sale este Tristan Tzara. Aproape 100 de piese individuale de sau despre Tristan Tzara, incluzând desene, documente olografe şi corespondenţă, fotografii de epocă, reviste şi volume bogat ilustrate cu lucrări de grafică originală semnate de artiştii enumeraţi mai sus şi de mulţi alţii, alcătuiesc un corpus fără egal.

Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Göteborg (Suedia), este autorul volumului TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara (MIT Press, Cambridge, 2014), în curs de traducere în germană şi română. Este autorul mai multor eseuri despre literatura modernă, iar actualmente scrie o carte despre politica literară după cel de-al doilea război mondial.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite