O nouă ediţie a postumelor eminesciene, care încununează munca titanică a lui Perpessicius, lansată de Humanitas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumul este o contribuţie esenţială la închegarea portretului
complet al marelui poet
Volumul este o contribuţie esenţială la închegarea portretului complet al marelui poet

La Librăria Humanitas Cişmigiu, joi, 10 martie, de la ora 19.00, va avea loc lansarea ediţiei de colecţie „Versuri din manuscrise“ de Mihai Eminescu. La eveniment vor vorbi Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu şi coordonatorii volumului, Ioana Bot şi Cătălin Cioabă.

Noua ediţie a manuscriselor marelui poet este prezentată de Editura Humanitas astfel:

„Multe, foarte multe dintre versurile eminesciene postume ne-au rămas până acum necunoscute. Şi asta fiindcă, pentru editori, efortul uriaş de a pune în ordine complexitatea neobişnuită a manuscriselor lui Eminescu a fost mereu dublat de greutatea de a decide între ceea ce este provizoriu şi definitiv. Dar provizoriul, la Eminescu, îşi are desăvârşirea sa, uneori la fel de exemplară ca a formei definitive. A venit vremea, poate, să ne dăm seama de acest lucru şi să descoperim ceea trebuia odată şi o dată descoperit: o altă faţă a poetului Eminescu, un „sunet secund“ al creaţiei sale poetice, ce se face auzit, în chip indubitabil, în versurile lăsate până acum „în penumbra“ tiparului.

Volumul de faţă adună multe dintre acele „crâmpeie închegate“, cum le numea Perpessicius, pe care acesta doar le-a transcris şi tipărit în mărunta literă a aparatului critic din ediţia de Opere, dar pe care le-a „uitat“ totuşi acolo. Readunate cu grijă şi puse împreună, ele îşi regăsesc ceva din rostul lor iniţial: acela de a fi poezie.“
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite