„O aventură pe lună cu Dan Grigore”: evenimente culturale cu Dan Grigore și Marina Constantinescu, la Ateneul Român

0
0

De marți, 4 octombrie, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” invită publicul la o serie de întâlniri cu maestrul Dan Grigore, întrucât este nevoie mai mult ca oricând de cultivarea modelelor, de dialog, de drumuri culturale pe urmele reperelor culturale 

Dan Grigore și Marina Constantinescu
Dan Grigore și Marina Constantinescu FOTO: Arhivă personală Marina Constantinescu

Însoţiţi de sunet şi cuvânt, împreună cu Dan Grigore şi invitata sa permanentă, criticul şi realizatoarea de televiziune Marina Constantinescu, Filarmonica "George Enescu" vă invită în fiecare lună, în Sala mare a Ateneului Român, la o aventură, un banchet al artelor, o cale spre libertate şi libertate interioară, forma decisivă şi fundamentală a spititualităţii.

Morala în muzică, muzica şi morala, arta în relaţie cu timpul şi timpurile, mode şi şcoli şi multe alte teme vor însoţi publicul pe tot parcursul ciclului „O aventură pe lună cu Dan Grigore”. Evenimentele vor avea loc o dată pe lună, următoarele trei întâlniri ale celor două personalități fiind programate, în Sala mare a Ateneului Român, pe 1 noiembrie, 5 decembrie, 10 ianuarie.

Aşezat de critica internaţională în rândul marilor pianişti ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, el este un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac. A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume.

Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi - împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, a primit prima distincţie oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 - „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” - şi a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului „Steaua României”. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de „Pianist al Casei Regale” şi i s-a conferit decoraţia regală „Nihil Sine Deo”.

Una dintre personalitățile care marchează arta Thaliei, Marina Constantinescu este unul dintre cei mai importanti critici de teatru, cronicar dramatic al revistei „România literară”. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, este colaboratoare a Radio Europa Liberă și începând cu 2001 este realizatoarea emisiunii “Nocturne”, o producție TVR 1.

Director al Festivalului Național de Teatru pentru edițiile 2005-2007; 2014-2019, Marina Constantinescu s-a remarcat prin activitatea de eseist și scriitor semnând două volume de autor: “Danaidele – istoria unui spectacol” și “ A fost o data in România”.

Afis intalnire Dan Grigore si Marina Constantinescu jpg

Are în portofoliu o serie importantă de premii și distincții profesionale: Premiul Uniter (1997) – pentru cel mai bun critic de teatru, Marele Premiu A.P.T.R. (2010) – pentru seria “Nocturne” – TVR 1, Premiul Președintelui UNITER (2017), Premiul de Excelență UNITER (2020), Premiul Academiei Române “Aristitza Romanescu” (2018); a fost decorată de Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler (2018).

Este membru fondator al Fundației Teatrul Act şi al Teatrului Act, primul teatru independent din România și a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. A predat Istoria cenzurii şi Istoria teatrului şi a spectacolului de după cel de-al doilea război mondial şi până astăzi, în Europa Centrala şi de Est, în calitate de profesor invitat la Academia de Teatru de la Limoges.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite