Mircea Cărtărescu nu va participa la Salonul de Carte de la Paris: „Nu comentez încă această decizie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori români invitaţi în Capitala Franţei, nu va participa la Salonul de Carte de la Paris în perioada 22-25 martie, a anunţat jurnalista Cristina Hermeziu pe blogul său de pe adevarul.ro.

Contactat de „Adevărul”, scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat: „Nu comentez în niciun fel,  nu comentez încă această decizie, aştept să înceapă Salonul şi atunci voi face comentariile pe care vreau să le fac. Am călătorit în ultima perioadă, voi mai călători până începe Salonul, dar în mod cert nu voi participa.” 

Mircea Cărtărescu a susţinut vechea conducere a Institutului Cultural Român (ICR), când membrii acesteia şi-au dat demisia. Andrei Marga l-a înlocuit în funcţie pe Horia-Roman Patapievici la preşedinţia ICR în septembrie 2012. 

„Aflu, aseară, de la Mircea Cărtărescu, că el nu va participa la Salonul Cărţii de la Paris din 22-25 martie – unde România este ţară invitată de onoare. Salon istoric, decizie istorică. Ştiu de ce şi îmi închipui că o ştiu toţi cei care, indiferent de coordonate, au citit presa din România în ultimul an. Ca în faţa unei expulzări, înghit în sec. Mircea Cărtărescu era şi el, între ceilalţi invitaţi, paşaportul meu pe care scria cu litere adînci: să fii român nu e o fataliate, e o bucurie,” scrie Cristina Hermeziu de la Paris, pe blogul său de pe adevarul.ro

Mircea Cărtărescu avea programate două evenimente în cadrul Salonului de Carte de la Paris: vineri, 22 martie,de la 16.00 la 17.00, "România lui Ovidiu", şi, sâmbătă, 23 martie, de la 16.00 la 18.00: "Întâlniri esenţiale. Oraşul, imaginarul, implicarea- Mircea Cărtărescu la Salonul literar al Centrului Naţional al Cărţii".

Scriitorul va merge la Bruxelles, în aceeaşi perioadă 

Mircea Cărtărescu participă în 23 şi 24 martie la trei evenimente literare la Bruxelles, organizate în colaborare cu Institutul Cultural Român Bruxelles.

Sâmbătă 23 martie, ora 17, scriitorul va avea o întâlnire cu cititorii de limbă română la librăria Europa Nova, specializată în culturile din Europa Centrală şi de Est.

Duminică 24 martie, Mircea Cărtărescu va fi oaspetele festivalui literar Passa Porta (20-24 martie), organizat de Casa Internaţională a Literaturii Passa Porta din Bruxelles, care mobilizează aproape 100 de parteneri. Zeci de scriitori de primplan din toată lumea se vor întâlni cu publicul în 27 de locaţii.  

La prânz 12.30, criticul literar Maria Vlaar îi are ca invitaţi pe Cărtărescu şi pe romancierul belgian Erwin Mortier la Palatul Artelor Frumoase pentru o discuţie despre visul lumii de dincolo şi puterea literaturii.

La ora 17.00, teatrul Vaudeville programează un recital de poezie internaţional. Cărtărescu, poeţii belgieni Guy Goffette şi Leonard Nolens, olandezul Cees Noteboom şi polonezul Adam Zagajewski îşi vor citi creaţiile în limba originală, cu proiectarea pe un ecran a traducerilor în franceză şi meerlandeză .

Maria Vlaar a publicat anul trecut în revista De Groene Amsterdammer o recenzie la apariţia în neerlandeză a volumului al doilea din trilogia „Orbitor”, Corpul. Romanul, în traducerea lui Jan Willem Bos, este nominalizat la Premiul European al Literaturii din Olanda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite