Michael Haneke, regizorul peliculei „Amour“, laureat cu premiul „Prinţul Asturiei“ pentru Arte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cineastul Michael Haneke FOTO observer.com
Cineastul Michael Haneke FOTO observer.com

Regizorul de origine austriacă Michael Haneke a primit astăzi distincţia spaniolă „Prinţul Asturiei“ pentru Arte pe 2013. Premiul îi va fi înmânat oficial printr-o ceremonie organizată în luna octombrie în oraşul Oviedo din Spania.

Michael Haneke este unul dintre cele mai importante nume ale cinematografiei europene din prezent. În 2012 a fost premiat cu „Palme d'Or“ la Festivalul de Film de la Cannes în 2012, pentru „Amour“, precum şi cu Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj străin. 

În 2006, el a câştigat premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes, cu pelicula „Ascuns/ Caché“, iar în 2009 a obţinut trofeul Palme d'Or cu pelicula „Panglica albă“. În 2010, cineastul austriac a primit titlul de Comandor al Artelor şi Literelor din partea ministrului francez al Culturii.

În ceea ce priveşte Fundaţia „Prinţul Asturiei“, aceasta este prezidată de prinţul moştenitor Felipe al Spaniei, care decernează anual, începând din 1981, opt premii: „Comunicare şi umanitate“, „Cercetări ştiinţifice şi tehnice“, „Ştiinţe sociale“, „Arte“, „Litere“, „Cooperare internaţională“, „Sport“ şi „Concordia“, fiecare în valoare de 50.000 de euro, alături de câte o sculptură a artistului catalan Joan Miro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite