Matei Vişniec, în direct, din Franţa, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, dramaturgul Matei Vişniec va susţine o conferinţă pe tema legăturii dintre teatru şi jurnalism. În avanpremiera acestui eveniment, care face parte din seria Conferinţelor Teatrului Naţional, scriitorul va fi prezent în direct, la Adevărul Live, din Franţa, de la ora 11.00.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

„E greu să fii scriitor şi jurnalist în acelaşi timp. În ce mă priveşte, în orice caz, mie îmi este din ce în ce mai greu. Luate separat, ambele meserii sunt extraordinare. Când sunt exercitate împreună, ele încep să se bată cap în cap, se ciocnesc chiar cu o violenţă surprinzătoare", declară scriitorul.

Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956, în Bucovina, la Rădăuţi, „oraş fabulos tăiat în două (cu tot cu cimitir) de o cale ferată care reprezintă pentru autor axa de simetrie a universului“. Mama, Minodora, a fost educatoare, tatăl, Ioan, a fost funcţionar. 

A studiat filosofia la Bucureşti şi a fost membru fondator al Cenaclului de luni. În septembrie 1987, a plecat în Franţa, unde a cerut azil politic. A început să scrie în franceză, a lucrat la BBC, la Londra, iar din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale. A obţinut cetăţenia franceză în 1993, dar a păstrat-o şi pe cea română.

Matei Vişniec este unul dintre autorii cei mai jucaţi la Festivalul de Teatru de la Avignon. Un prim roman, „Cafeneaua Pas-Parol“, scris în 1983, nu a văzut lumina tiparului decât după căderea comunismului. „Sindromul de panică“ în oraşul luminilor a fost unul dintre cele mai apreciate romane ale anului 2009 şi a primit premiul revistei „Observator Cultural“. „Negustorul de începuturi de roman“ (apărut în 2014, la Cartea Românească) a fost distins cu Premiul „Augustin Frăţilă“.

În 2009, Vişniec a fost distins cu Premiul European al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa. În România, cărţile sale au fost recompensate cu numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române şi, în mai multe rânduri, Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (cel mai recent chiar în 2015, pentru volumul de teatru „Omul din care a fost extras răul“). 

Piesele şi romanele sale au fost traduse şi publicate în Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Grecia, Bulgaria, Rusia, Turcia, Brazilia, Iran, Maroc. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite