Mari spectacole în Anul Caragiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrele au pregătit sau au în plan în 2012 spectacole montate după textele celui mai important dramaturg român. În 2012, se împlinesc 100 de ani de la moartea lui I.L. Caragiale şi 160 de ani de la naşterea sa.

Dramaturgul care a marcat istoria teatrului şi a literaturii române s-a născut pe 1 februarie 1852, în satul Haimanale şi s-a stins pe 9 iunie 1912, la Berlin.

În acest weekend, pe data de 10 decembrie, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova se va juca spectacolul „O noapte furtunoasă", cea mai recentă premieră a lui Mircea Cornişteanu, regizor care pune pentru a cincea oară în scenă piesa lui Caragiale. O citire modernă a textului, premiera de la Craiova propune o distribuţie care implică vedetele Teatrului „Marin Sorescu", printre care Valentin Mihali, Ion Colan, Cătălin Băicuş şi Cerasela Iosifescu.

Totodată, la Craiova, în luna septembrie a anului 2012, va avea loc „Săptămâna Caragiale", în cadrul căreia va fi prezentată integrala pieselor acestuia, prilej cu care vor fi invitate mai multe teatre din ţară.

Mahalaua, în oglindă

Şi Teatrul Naţional „Radu Stanca" din Sibiu a pregătit spectacolul „D'ale carnavalului", în regia lui Silviu Purcărete, cu Ofelia Popii în rolul Ziţei şi Constantin Chiriac în rolul lui Pampon. O lume plină de oglinzi paralele (decorul e creat de Dragoş Buhagiar), în care poezia mahalalei bucureştene din alt veac se întâlneşte cu grobianismul viu din secolul XXI.

La Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi va putea fi revăzut spectacolul „O noapte furtunoasă", pentru care Alexandru Dabija a primit la Gala Premiilor UNITER din 2011 o nominalizare la categoria „Cea mai bună regie", iar Petronela Grigorescu a fost nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite