LIVE, ora 11.00, dezbatere „Historia”. Patrimoniul uitat: bisericile de lemn din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt ascunse de ochii lumii şi cunoscute aproape numai locuitorilor din împrejurimi, dar aceste comori perisabile, păstrătoare ale valorilor tradiţionale româneşti, aşteaptă să fie redescoperite. Este vorba de bisericile de lemn din România, construcţii unice de mare valoare arhitecturală şi istorică, rămăşiţe ale unor vremuri în care arta construcţiei şi a meşteşugului se ghida încă după tradiţii vechi de sute de ani.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

O parte dintre ele sunt prezentate acum într-un documentar de excepţie, în regia lui Kiki Vasilescu. Documentarul „Biserici de lemn din România” prezintă istoria lăcaşurilor de cult din lemn ridicate în secolele XVIII-XIX, precum şi a meşteşugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcţie în lemn, astăzi aproape uitate. În premieră, realizatorii documentarului au surprins şi imagini aeriene realizate cu ajutorul dronelor, de la peste 500 de metri altitudine. Au reuşit astfel să prezinte bisericile de lemn în cadrul lor natural, cu peisaje pe alocuri la fel de nealterate de trecerea timpului – şi de timpul modern – ca şi bisericile.

Ce reprezintă aceste biserici pentru istoria României? Cum pot fi conservate şi integrate în turismul cultural? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Şerban Sturdza, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, şi Kiki Vasilescu, regizorul documentarului, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite