Interviurile FNT. Dramaturgul şi actorul Radu Iacoban: "Trebuie să oferim publicului poveşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul Casa cu pisici, după un text semnat şi montat de Radu Iacoban, se joacă în cadrul Festivalului Naţional de Teatru pe 24, 26, 28, 29 octombrie, la Teatrul Foarte Mic. Din distribuţie fac parte Emilia Dobrin, Andreea Gramoşteanu, Ilinca Manolache. Spectacolul "The History Boys", unde Radu Iacoban joacă, va fi reprezentat a la Teatrul Excelsior, pe 25 şi pe 31 octombrie.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

"Casa cu pisici", în regia lui Radu Iacoban, este un spaţiu în care sentimentele se ascund în spatele citatelor din cărţi. Unde masca ironiei acoperă amărăciunea unor destine frânte, iar umorul pansează tristeţile de-o viaţă. Printre pisicile împăiate, trei femei încearcă să înveţe lecţia viului din spatele pereţilor care le strâng.

Elena, Mara şi Alexa sunt în primul şi în primul rând... oameni. Buni, răi, demenţi, normali, orgolioşi sau altruişti. Cu secrete ascunse şi neîmpliniri. Trei femei îşi încolăcesc destinele într-o călătorie. Casa cu pisici nu e doar o comedie, nu e doar o dramă, ci o poveste.

"Am imaginat un spectacol pentru un spaţiu mic", a spus Radu Iacoban, la Adevărul Live.

Actorul a simţit nevoia să scrie teatru pentru că e " o plajă neexplorată". Am început să scriu pentru spaţiul din Cafe Godot la început. Când am început să repet cu actorii, am modificat textul "Casa cu pisici", în funcţie de nevoile actorului.

"Nu trebuie să oferim publicului teze, ci poveşti. Nu am atestatul de regie, de-abia din toamna  asta am început masterul de regie".

S-a bucurat când a aflat că a fost selecţionat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT). "Oau, ce tare...". Crede că spectatorii  aşteaptă entertainment de la teatru.

Actorul spune că face teatru pentru că simte că oamenii au nevoie de teatru, în acest moment. "În teatrul independent, lipseşte mai mult curaj, se merge pe un fel de reţetă călduţă. Dacă ar fi mai mult curaj, s-ar găsi public pentru asta".

"Nu cred că mai există o generaţie de aur", spune Radu Iacoban. "Acum, un tânăr care termină facultatea, nu are contextul de altădată al actorilor din generaţia de aur,  nu are şansa să fie distribut în spectacole bune, să fie promovat de teatrele respective. Acum, un tânăr actor are puţine perspective", spune Radu Iacoban.

În teatrele de stat, dincolo de motivaţia financiară, ai un salariu sigur, ai şansa de a lucra într-un grup. Însă această şansă, o ai şi în teatrul independent, spune actorul dramaturg.

"Credibilitatea mea este dată de faptul că scriu texte, de asta am fost recunoscut. Însă acum mă interesează să fac regie, merg pe această direcţie, mă interesează acest domeniu. Vreau să-mi demonstrez mie că pot să fac regie", apreciază Radu Iacoban.

INFO SPECTACOL CASA CU PISICI

textul şi regia: Radu Iacoban, scenografia: Mihaela Ularu, Teatrul Foarte Mic, Bucureşti – 1h 30 min fără pauză

Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză.
24, 29-10-2015 | ora  18:00
Teatrul Foarte Mic

26, 28 -10-2015 | ora 21:00
Teatrul Foarte Mic

Biletele pentru spectacolele din cadrul FNT 2015 pot fi cumpărate de pe www.mystage.ro

Biletele pot fi cumpărate şi de pe plarforma adevarul.ro.

În calitate de actor, va juca în spectacolul The History Boys, de Alan Bennett, regia şi scenografia: Vlad Cristache, Teatrul Excelsior – 2h 40min cu pauză

Am citit "The History Boys", în engleză, mi l-a trimis Vlad Cristache. Nu ştiam dacă va prinde acestui gen de public. Cei de la Excelsior au avut curaj să monteze acest spectacol, care are nişte teme delicate şi care este interzis copiilor sub 14 ani. 

Personajul lui Radu Iacoban vorbeşte despre prepuţurile lui Christos, în acest spectacol.

Spectacolul vorbeşte despre anarhia vârstei, intrigile de cancelarie, relaţiile elevi-profesori sunt suprinse în această comedie de succes despre anii cei mai frumoşi ai vieţii. Acţiunea se desfăşoară într-un tradiţional colegiu de băieţi din Nordul Angliei. Stilul de viaţă nonconformist şi indolent al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului.

Acesta doreşte ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ şi îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie suplinitor. Prin tehnica sa modernă de predare acesta intră în conflict atât cu Hector, profesorul excentric ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei pentru propria lui plăcere, cât şi cu profesoara Lintott, cu un stil pedagogic mult prea tradiţional. Şcoala devine astfel un „câmp de bătălie” al ideilor diferite despre viaţă şi educaţie. Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, iar în final, ţinta - Oxford şi Cambridge - să fie atinsă, pentru prima dată în istoria colegiului.

 26-10-2015 | 18:00

Teatrul Excelsior

31-10-2015 | 18:00

Teatrul Excelsior 

Radu Iacoban, născut în Timişoara, a  urmat facultatea la Cluj-Napoca.

Biletele pentru spectacolele din cadrul FNT 2015 pot fi cumpărate de pe www.mystage.ro

Biletele pot fi cumpărate şi de pe plarforma adevarul.ro.

A jucat în mai multe filme şi a scris cinci piese: After Hours - 9G, Box FM, Carphatian Garden, Casa cu pisici, În parc.

Filme cu Radu Iacoban
What About Love (2016)
Autoportretul unei fete cuminţi (2015) - Radu Trailer
Chosen (2015) - Thomas
Proiecte de trecut (2015) - Emil Bazan
Detaşamentul orb (2014)
Closer to the Moon / Mai aproape de lună (2013) Trailer
Dead in Tombstone (2013) - Duke Trailer
Portretul luptătorului la tinereţe (2010) - Gelu Novac 
Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (2009) - Bughi 
Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber (2009) - Bughi 
Un cadou pentru prietena mea (2009)
Legiunea străină (2008) - Mitu Trailer
La urgenţă (2006) - Ionuţ

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite