Interes pentru istoria comunităţii evreieşti din România la Madrid şi Cracovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia Bucureştiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini, conferinţa Itinerariu Sefard: Din Imperiul Otoman în Ţările Române şi proiecţia documentarului Aliyah Dada – prezentate de Institutul Cultural Român de la Madrid şi Ambasada României în Regatul Spaniei, în perioada 16 noiembrie 2016 şi 5 ianuarie 2017, cu ocazia Preşedinţiei româneşti a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Aceste evenimente sunt menite să puncteze prezenţa evreilor sefarzi în teritoriul românesc, convieţuirea celor două culturi de-a lungul anilor şi, mai ales, să pună în valoare patrimoniul cultural evreiesc din România: de la un mozaic de magazine şi reclame ce atestă diversitatea ofertelor comerciale, la clădiri reprezentative construite de sau pentru familii evreieşti de origine spaniolă, şi, pe de altă parte, să înfăţişeze contribuţia unor personalităţi sefarde alături de o colecţie de documente personale şi oficiale.

Bucureştiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini  îşi propune să recupereze şi să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureştiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariţie în urma demolărilor sau schimbării aparenţei şi destinaţiei acestora, la fel ca şi comunitatea care l-a creat, din care mai există astăzi câteva zeci de persoane, incluzând familiile mixte.

Prin fotografii mai vechi şi mai noi precum şi prin materiale de arhivă, expoziţia prezentată la Centrul Sefarad-Israel din Madrid, a cărei inaugurare are loc pe 16 noiembrie, documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care iniţial au traversat iar mai apoi s-au şi stabilit în Bucureşti, aducând cu ei negoţuri inedite, dar şi instituţii comunitare, asezăminte educaţionale şi organizaţii culturale, de care de multe ori au beneficiat nu doar aceştia, ci şi românii prin donaţiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Romane şi Universităţii din Bucureşti pentru burse şi premii de care au beneficiat multe personalităţi autohtone.

Itinerariu Sefard: Din Imperiul Otoman în Ţările Române este conferinţa susţinută, cu aceeaşi ocazie, de Felicia Waldman, conferenţiar doctor la Universitatea din Bucureşti, profesor afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier şi Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din Bucureşti. A publicat 4 cărţi şi peste 30 de articole şi a co-editat 3 volume pe aceste teme. Pe parcursul ultimilor 18 ani a coordonat 12 proiecte internaţionale de cercetare a istoriei evreilor români şi patrimoniul evreiesc din România şi a fost invitată să prezinte materiale la peste 70 de conferinţe internaţionale. Este adjunct al Şefului Delegaţiei României la Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului, a cărei preşedinţie rotativă este deţinută de România în perioada 8 martie 2016 - 8 martie 2017.

Pe 24 noiembrie, Centrul Sefard-Israel va găzdui proiecţia filmului Aliyah Dada (2016), în prezenţa regizoarei Oana Giurgiu, o istorie bine documentată a evreilor din România.

evrei
image
În urmă cu 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până astăzi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu vor fi putea fi măsurate prea curând. Faptele istorice prezentate sunt decupate vizual în stil dadaist, tribut adus iniţiatorilor acestui curent, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Aliyah DaDa este primul documentar regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

evrei

„Imagini din Bucureştiul evreiesc”, la Cracovia

Totodată, în perioada 10 noiembrie – 15 decembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Varşovia prezintă expoziţia de fotografie intitulată „Imagini din Bucureştiul evreiesc”, la Fundaţia Judaica – Centrul Culturii Evreieşti din Cracovia.

Fotografiile expuse înfăţişează lăcaşuri şi obiecte de cult, imagini de epocă şi contemporane din vechiul cartier evreiesc, chipuri şi îndeletniciri specifice comunităţii evreieşti din Bucureşti, şi provin din albumul Imagini din Bucureştiul evreiesc, autoare Felicia Waldman şi Anca Ciuciu, publicat de Noi Media Print în 2011.

Expoziţia „Imagini din Bucureştiul evreiesc” face parte din programul special conceput de ICR Varşovia pentru a marca şi evidenţia preluarea de către România şi deţinerea în 2016 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA). Pe parcursul anului 2016, expoziţia a fost itinerată la Muzeul Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego din Włodawa şi la Sinagoga Pod Białym Bocianem din Wrocław.

Fundaţia  Judaica – Centrul Culturii Evreieşti ocupă un loc important în mozaicul cultural al Cracoviei. Având ca obiect de activitate păstrarea moştenirii evreieşti a oraşului Cracovia şi a memoriei prezenţei evreilor în aceste locuri, centrul se doreşte a fi o adevărată platformă de dialog social. Instituţia are un bogat program cultural, constând în conferinţe şi seminarii, lansări de carte şi întâlniri cu scriitori,  proiecţii de filme, concerte – „Zilele muzicii lui Felix Mendelssohn” fiind un bun exemplu în acest sens – şi expoziţii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite