Institutul Cultural Român şi-a propus recunoaşterea iei ca simbol naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parteneriatul stabilit între Institututul Cultural Român, galeria de artă contemporană şi design Galateca şi comunitatea La Blouse Roumaine a fost tema unei întâlniri desfăşurate weekendul trecut la Galeria Galateca. Cei prezenţi şi-au propus  recunoaşterea oficială a iei ca unul dintre simbolurile naţionale.

Andreea Stoiciu, iniţiatoarea programului expoziţional Măiastra, Andreea Tănăsescu, iniţiatoarea La Blouse Roumaine, prima comunitate online dedicată iei şi costumului tradiţional românesc, şi Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, au vorbit despre premizele şi obiectivele acestei asocieri, pornind de la dezideratul recunoaşterii iei ca unul dintre simbolurile naţionale.

Dr. Ioana Avram, profesor la Departamentul Modă din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, şi-a relatat experienţele în legătură cu implicarea studenţilor în proiecte menite să valorifice tradiţiile vestimentare, Roxana Gibescu, curatoare în cadrul Galateca, a oferit detalii despre programul Măiastra şi despre colaborările de până acum cu ICR. 

image

La orizontul colaborării dintre ICR, Galateca şi comunitatea La Blouse Roumaine se află aniversarea, în 2018, a 100 de ani de la Marea Unire şi formarea statului român modern. 

Programul cultural expoziţional „Măiastra“ propus de Galeria Galateca include proiectul itinerant „Brâncuşi 140“ – menit să promoveze personalităţi de origine română care au influenţat major scena culturală internaţională şi să aniverseze, în 2016, cei 140 de ani de la naşterea marelui artist. 

Un alt demers, proiectul pilot 1 decembrie 2015, constă în implicarea muzeelor din ţările în care ICR are reprezentanţe, prin expoziţii de tipul „Focus pe obiect“. 

În paralel cu programul „Măiastra“, un program cultural expoziţional de promovare a României prin artiştii secolului XX este consacrat creatorilor mai mult sau mai puţin cunoscuţi în România care au avut o influenţă majoră în cultura naţională şi internaţională. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite