Ilinca Tomoroveanu va fi înmormântată sâmbătă la Cimitirul Bellu. Amintirile actriţei de la Răşinari, de la casa unchiului ei, Octavian Goga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilinca Tomoroveanu (1941-2019)
Ilinca Tomoroveanu (1941-2019)

Sâmbătă, trupul neînsufleţit al actriţei Ilinca Tomoroveanu, care a fost nepoata lui Octavian Goga, va fi depus în foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional Bucureşti. Înmormântarea va avea loc sâmbătă după amiază.

UPDATE: Actriţa Ilinca Tomoroveanu va fi înmormânantă sâmbătă, la ora 13.30, la Cimitirul Bellu, anunţă reprezentanţii TNB.

Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus vineri după-amiază, de la ora 16.30, la Biserica Mavrogheni (Str. Monetăriei nr.4), iar sâmbătă dimineaţa, de la ora 10.00, admiratorii acesteia îşi vor putea lua rămas bun în foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional, până la ora 13.00.

Vă reamintim că actriţa Ilinca Tomoroveanu, director artistic al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, a murit joi seara, la vârsta de 77 de ani. 

"Doamna Ilinca Tomoroveanu, actriţă de prim rang a teatrului românesc, director artistic al Teatrului Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti a părăsit scena vieţii, dar şi scena teatrului, căreia i s-a dăruit mai bine de jumătate de veac. Cu toţii suntem profund îndureraţi şi ne rugăm pentru sufletul Doamnei Ilinca!

Eleganţa, frumuseţea, talentul şi timbrul său inconfundabil, grija pe care a arătat-o pentru mai tinerii ei colegi, zâmbetul suav şi farmecul hărăzit dintotdeauna, dăruirea pe care a arătat-o pentru lumea teatrului, toate acestea ne vor rămâne vii de-acum înainte, când Doamna Tomoroveanu îşi ia adio de la această lume.

Suntem cu toţii alături de domnul Traian Stănescu şi de familia îndurerată. Dumnezeu să o aibă în pază!", au scris colegii de la TNB, pe pagina de Facebook. 

Preşedinta de onoare a Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga"

octavian goga. foto tribuna

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, Ilinca Tomoroveanu a avut roluri memorabile în teatru, film şi televiziune. A fost căsătorită cu actorul Traian Stănescu, cu care a avut un fiu.

linca Tomoroveanu a fost director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti, din 2005, preşedinta de onoare a Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga", 1999, membră a Senatului UNITER din 1998, membră a UNITER din 1990, membră a UCIN din 1980. 

Despre amintirile ei cu Octavian Goga, actriţa a vorbit într-un interviu, publicat în "Cotidianul".: "Răşinariul este locul cel mai frumos de pe lume şi unde uneori îmi pot încărca bateriile. Un loc sfânt.

Şi cum să nu te încarci de energie bună, de frumuseţe, de autentic, de melancolie când ştii şi simţi că paşii tăi, spiritualul tău bântuie pe urmele paşilor şi spiritelor lui Eminescu, Caragiale, Delavrancea, Coşbuc, Vlahuţă, Şt.O. Iosif, Aurel Vlaicu, Onisifor Ghibu, George Călinescu, Emil Cioran şi câţi, câţi alţii…Şi când ştii şi simţi că strămoşii tăi sunt de secole acolo…

E un privilegiu, dar şi o mare responsabilitate în faţa istoriei. Răşinariul, de fapt, este Livada mea de vişini".

Casa Goga Rasinari

"Îmi amintesc de acel moment când se împodobea bradul din curte. Pentru mine, era o feerie. Crăciunul a fost o sărbătoare minunată, care aduna toată familia. Fiecare încerca să aducă un cadou celuilalt, deşi eram săraci. Toată lumea ştia să cânte colinde la mine în familie. Şi acum, la noi, se păstrează acelaşi spirit. Deşi erau interzise şi în teatru, în cabină noi, actriţele, cântam colinde", povestea Ilinca Tomoroveanu, în acelaşi interviu.

Actriţa a fost recompensată cu Medalia Comemorativă "Mihai Eminescu", 2000, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, 2004, şi cu distincţia oficială Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, 2012. 

Citiţi şi:

Câteva cuvinte la despărţirea de doamna Ilinca Tomoroveanu

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite