Hong Kong, oraşul tradiţiei vii
0Vineri, 21 mai Ghidul „Hong Kong“, al 11-lea din colecţia National Geographic Traveler, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“ la preţul de 13,99 lei.
Aproape exterminat de Revoluţia Culturală, ritualul chinezesc al ceaiului este readus în actualitate la Hong Kong, oraş înţesat de ceainării tradiţionale, unde-i puteţi admira la lucru pe adevăraţii maeştri în arta ceaiului.
Scrierile chinezeşti vechi atribuie descoperirea ceaiului împăratului Shen Nung, care ar fi domnit în jurul anului 2737 î.Hr.
Legenda spune că împăratul stătea în grădina sa şi sorbea apă fierbinte dintr-o cană, când o frunză dintr-o tufă de ceai din apropiere i-a căzut în ceaşcă. A mirosit şi degustat infuzia şi i s-a părut mult mai bună decât apa fiartă. Aşa s-a născut ceaiul.
Obiceiul a prins destul de greu, iar istoricii au identificat apariţia ritualurilor ceaiului cu 2.000 de ani în urmă. Dar de-abia în timpul Dinastiei Tang, arta ceaiului s-a răspândit în întreaga Chină.