„Greii” filmului românesc revin în forţă în 2016

0
0
Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Jude vin cu proiecte noi anul acesta
Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Jude vin cu proiecte noi anul acesta

Regizorii Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Nae Caranfil anunţă noi pelicule care vor putea fi vizionate în acest an: „La Conac“, „Fotografii de familie“ şi, respectiv, "6,9 pe scara Richter“.

Peste 20 de premiere de lungmetraje artistice anunţă anul care abia a început, iar cele mai aşteptate producţii vin de la cei mai premiaţi şi mai titraţi regizori, printre aceştia aflându-se Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Radu Jude, Radu Mihăileanu sau Nae Caranfil.

Chiar dacă se închid cinematografe, iar bugetele în cultură sunt anemice, 2016 se anunţă un an prolific pentru cineaştii români.

Prima premieră importantă a anului va fi „Orizont”, cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan. Filmul va fi lansat în România pe 12 februarie, iar vineri, 8 ianuarie, la Adevărul Live va avea loc lansarea în premieră absolută a trailerului filmului, în prezenţa regizorului. „Orizont“ a avut premiera mondială în cadrul competiţiei oficiale a celei de-a 19-a ediţii a Black Nights Film Festival de la Tallinn, în luna noiembrie. Pelicula, o adaptare liberă după nuvela „Moara cu noroc“, de Ioan Slavici, spune povestea lui Lucian, interpretat de András Hatházi, şi a Andrei, rol jucat de Rodica Lazăr, soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul“, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni.

„Inimi cicatrizate“, de Radu Jude

Un proiect mult aşteptat este cel al lui Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, film bazat pe viaţa şi opera unuia dintre cei mai mari scriitori autohtoni, Max Blecher, numit de Eugen Ionescu "Kafka român" şi considerat de critica literară un remarcabil reprezentant al literaturii autenticităţii. Cel mai probabil, filmul va avea premiera în a doua jumătate a acestui an.

Cătălin Mitulescu se pregăteşte să lanseze pe marele ecran pelicula "Dincolo de calea ferată", începută în vara lui 2014. Filmul spune povestea lui Radu (interpretat de Alexandru Potocean), un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. O găseşte pe Monica (Ada Condeescu), soţia lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aştepta. Cuplul petrece o noapte în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere şi confuzie între cei doi, dar le dă şi posibilitatea unui nou început.

Fotografiile de familie, ale lui Mungiu

Cel mai premiat regizor român la Cannes, Cristian Mungiu, revine de „După dealuri” cu un nou lungmetraj, „Fotografii de familie”, fiind pentru prima dată când o peliculă a regizorului premiat cu Palme d'Or va avea ca personaj principal un bărbat. Coproducţia româno-franco-belgiană vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte, iar filmările au avut loc în vara lui 2015.

Radu Mihăileanu va prezenta în 2016 prima sa peliculă în limba engleză, "The History of Love", o adaptare după bestsellerul cu acelaşi titlu al Nicolei Krauss. O parte din filmări au avut loc, în 2015, în Canada şi în România, la Cluj-Napoca. Printre actorii români anunţaţi în distribuţie se numără Mihai Călin şi Ovidiu Cuncea. Filmul urmăreşte viaţa lui Léo Gursky, interpretat de Derek Jacobi - cunoscut din filme ca "Discursul regelui/ King's speech" (2010) şi "Gladiatorul/ Gladiator" (2000) - din vremea Holocaustului până în modernul New York. Acesta va fi primul lungmetraj al lui Radu Mihăileanu de la "Concertul/ Le concert", lansat în 2009.

"6,9 pe scara Richter“

Regizorul şi scenaristul Nae Caranfil pregăteşte al şaptelea lungmetraj al său, "6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale". Filmul va fi lansat în toamna acestui an. Lungmetrajul româno-bulgar, care este produs de Mobra Films şi Jelfilm, este o comedie parţial realistă, care conţine elemente de musical. "Nu l-aş considera un musical, pentru că ştiu foarte bine cum să definesc genul şi nu se încadrează în această definiţie. Este o comedie pe care încerc să o compun din ingrediente aparent paradoxale. Adică ce să caute depresia, cutremurul şi musicalul în aceeaşi tigaie? Să văd ce îmi iese", a declarat Nae Caranfil cu prilejul unui interviu.

Regizorul Adrian Sitaru propune în acest an lungmetrajul "Fixeur/ The Fixer", al cărui scenariu este semnat de Adrian şi Claudia Silişteanu. În distribuţie se găsesc Tudor Istodor şi Mehdi Nebbou, acesta din urmă cu numeroase apariţii în filme importante, printre care şi "Body of Lies", al lui Ridley Scott. Povestea filmului "Fixeur" este bazată pe un caz real, având în centru un tânăr jurnalist care pleacă în Transilvania împreună cu o echipă TV franceză, pentru a investiga cazul unei tinere prostituate repatriate din Franţa. Filmul este produs de 4Proof Film, iar filmările au avut loc în 2015, la Bucureşti şi Bistriţa.

"La Conac", de Cristi Puiu

Cu discreţia-i binecunoscută, Cristi Puiu pregăteşte două filme, primul care se anunţă a fi lansat fiind „Sieranevada”, cu Mimi Brănescu în rol principal. Cel de-al doilea proiect, al cărui stadiu de producţie e încă necunoscut, este "La Conac", o adaptare după "Povestire despre Antichrist", de Vladimir Soloviov, peliculă pentru care cineastul a semnat şi scenariul.

Igor Cobileanski lucrează la comedia neagră "Afacerea Est", cu Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu în rolurile principale. Coproducţia româno-lituaniană este programată să ajungă pe marile ecrane în iunie 2016. "Afacerea Est" este un road movie plin de situaţii absurde, ce spune povestea unei prietenii aparent nepotrivite între Petro şi Marian, care, confruntaţi cu sărăcia şi cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri şi pornesc într-o călătorie plină de aventuri, încercând să-şi îndeplinească visul.

Dan Chişu, aflat la al şaptelea lungmetraj al său, "Aniversarea", propune o dramă de familie care îl are ca protagonist pe Mircea Albulescu, din distribuţie făcând parte şi Rodica Lazăr, Răzvan Vasilescu, Emilia Dobrin şi Lucian Ifrim. Pelicula va fi lansată, cel mai probabil, în primăvara acestui an.

Un film despre Morricone

Bobby Păunescu, cel care a achiziţionat anul trecut studiourile MediaPro de la Buftea, transformându-le în Bucharest Film Studios, pregăteşte două proiecte cinematografice pentru 2016. El este producătorul documentarului „The Sight of Music", regizat de Giuseppe Tornatore, despre viaţa compozitorului Ennio Morricone, un docu-fiction care va fi gata în primăvara acestui an. Filmul are un buget de 2,7 milioane de euro şi este coprodus de Piano B Produzioni, compania lui Tornatore, alături de Mandragora Group, a lui Bobby Păunescu. În acelaşi timp, Păunescu pregăteşte din postura de regizor filmul "The Girl Who Knew Too Much", un thriller care se axează pe povestea de dragoste dintre un proprietar al unei cunoscute mărci de modă şi un model de renume internaţional.

Şi femeile regizor - la înălţime

Anul acesta este unul fructuos şi pentru regizoarele de film. "Breaking News", cu Andi Vasluianu în rolul principal, este noul proiect al Iuliei Rugină. "Este un reporter de ştiri care, în timpul unui live, îşi pierde colegul operator şi trebuie apoi să facă un material in memoriam", a declarat regizoarea peliculei.

Regizoarea Cristina Iacob a anunţat că, în 2016, va lansa continuarea comediei de succes "#Selfie", intitulată "#Selfie69" şi avându-le în rolurile principale pe Crina Semciuc, Olimpia Melinte şi Flavia Hojda. De această dată, personajele Roxi, Yasmine şi Ana se reunesc într-un pariu care le va schimba vieţile: care dintre ele se mărită prima în decurs de trei zile? Filmările pentru "#Selfie69" au început în aprilie 2015.

Regizoarea docudramei animate de succes "Muntele magic", Anca Damian, va reveni în 2016 pe marile ecrane româneşti cu filmul "Perfect sănătos", care îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov şi Anghel Damian, pentru care rolurile au fost scrise special.

Ruxandra Zenide se întoarce pe marile ecrane, după succesul cu "Ryna", cu lungmetrajul "Miracolul din Tekir", povestea unei femei-vraci din Dobrogea, care îşi tratează sătenii cu un nămol cu proprietăţi miraculoase şi incantaţii. Dorotheea Petre, singura actriţă româncă pentru care s-a inventat un premiu la Cannes, pentru rolul din "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", este cap de afiş.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite