George Coşbuc, Ion Creangă, Vasile Alecsandri şi George Bacovia, portrete pe timbre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorii George Coşbuc, Ion Creangă, Vasile Alecsandri şi George Bacovia apar, de vineri, pe o serie de timbre care vor fi emise de Romfilatelia, emisiunea de mărci poştale urmând să conţină portretele artiştilor şi mici fragmente din operele lor.

Romfilatelia dedică cea mai recentă emisiune de mărci poştale literaturii şi scriitorilor români, „care prin versurile şi proza lor au creat adevărate pagini de colecţie ale neamului românesc”, se arată într-un comunicat preluat de Mediafax.

Intitulată „Scriitori şi pagini de colecţie”, emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre pe care se află portretele a patru scriitori, împreună cu câte un mic fragment din opera lor şi semnătura fiecăruia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 de lei este reprodus portretul scriitorului Ion Creangă, reprezentant de seamă al literaturii clasice româneşti, alături de paragraful introductiv din „Amintiri din copilărie”.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 de lei ilustrează portretul lui Vasile Alecsandri. Alături de portretul scriitorului, pe timbru sunt reproduse şi primele două strofe ale poeziei „Hora Unirii”.

Marca poştală cu valoarea nominală de 7,60 de lei ilustrează imaginea poetului George Coşbuc, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar românesc, ale cărui poeme alcătuiesc o monografie epico-lirică a satului românesc. Alături de portretul scriitorului sunt reproduse şi două strofe din poezia „Lupta vieţii”.

Cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 8,10 de lei, îl înfăţişează pe poetul George Bacovia. Timbrul ilustrează, totodată, şi primele două strofe ale poeziei „Decembre”.

Pe vinietele minicolilor de timbre sunt reproduse imaginile a patru opere de artă (sculpturi şi medalioane), care îi ilustrează pe cei patru scriitori români. Acestea sunt creaţii ale unor artişti plastici români şi aparţin patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: George Coşbuc (sculptură de Ion Coşan), George Bacovia (sculptură de Miliţa Pătraşcu), Ion Creangă (medalion realizat de Pavel Mercea) şi Vasile Alecsandri (bust realizat de Spiridon Georgescu).

Cele patru timbre ale emisiunii sunt însoţite de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Începând de vineri, emisiunea de mărci poştale „Scriitori şi pagini de colecţie” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite