GALERIE FOTO Arta disidentă din comunism iese la suprafață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 600 de opere de artă din perioada comunistă vor fi prezentate în expoziţia "Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 - 1990", care va fi vernisată joi, la Biblioteca Naţională a României (BNR) din Capitală.

Expoziţia "Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 - 1990" este organizată de Centrul Cultural ArtSociety, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Autor: Pavel Ilie ””Compozite” Muzeul Municipal Ramnicu Sarat

Pavel Ilie "Compoziție" Muzeul Municipal Râmnicu Sărat

Expoziţia va dezvălui, în premieră, creaţiile artiştilor români care au refuzat să se conformeze dictaturii comuniste. Obiectivul proiectului "Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 - 1990" este demontarea ideii că, în cei 40 de ani de regim comunist, s-a creat doar artă proletcultistă. Iubitorii de artă pot descoperi un patrimoniu necunoscut încă şi creat cu preţul unor persecuţii constante.

Horia Bernea Portret Muzeul National de Arta Contemporana

Horia Bernea - Portret - Muzeul Național de Artă Contemporană

Expoziţia este curatoriată de criticul de artă Ruxandra Garofeanu, în colaborare cu Dan Hăulică, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, şi cu pictorul Paul Gherasim (în calitate de consultanţi de proiect).

autor : Ion Alin Gheorghiu ”Nud” Muzeul Județean Vâlcea Secția de Artă Casa Simian

Ion Alin Gheorghiu - "Nud" - Muzeul Județean Vâlcea, Secția de Artă Casa Simian

"Încercăm să punem în lumină multe lucrări inedite, din perioada impunerii ideologiei realismului socialist, adevărate nuclee de rezistenţă spirituală la agresiunile anti-culturii, repere muzeale, în dialog cu marea tradiţie de la noi şi din cultura occidentală, racorduri îndrăzneţe la problematica modernităţii în pofida multiplelor obstacole existente din partea puterii", a declarat Ruxandra Garofeanu, citată de Mediafax.

Autor : George Paul Mihail - ”Archweis” Muzeul National de Arta Contemporana

George Paul Mihail - "Archweis" - Muzeul Național de Artă Contemporană

Expoziţia, care dispune de un spaţiu generos de 2.200 de metri, cuprinde mai multe secţiuni, dedicate atât maeştrilor consacraţi, cum sunt Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiaţă, dar şi expresioniştilor, cubiştilor, oniricilor.

Autor . Ion Andreescu ”Rasad” Muzeul Orasenesc Lipova

Ion Andreescu - "Răsad" - Muzeul Orășenesc Lipova

În plus, oferă două secţiuni speciale dedicate grupurilor (Prolog, Sigma, 9+1, Tabăra Tescani, Tabăra Poiana Mărului, grupul 1+1+1 etc) şi artiştilor postbelici care au manifestat împotriva URSS.

autor:  Marin Gherasim ”Urban” Muzeul National de Arta al Romaniei

Marin Gherasim - "Urban" - Muzeul Național de Artă al României

Lucrările provin din 26 de muzee naţionale, din numeroase colecţii private din România şi Franţa şi diverse ateliere bucureştene şi de provincie.

Gheorghe Iacob Compozitie Colectia artistului

Gheorghe Iacob - Compoziție - Colecția artistului

Expoziţia este organizată cu sprijinul muzeelor de artă, a numeroşilor colecţionari din ţară şi din Capitală şi a artiştilor români şi va fi deschisă până în 2 decembrie, la Biblioteca Naţională.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite