Filmul „Morgen“ este propunerea României la Premiile Oscar de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul „Morgen“, de Marian Crişan, este propunerea României la premiul Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin“, pentru gala care va avea loc în 2012, au anunţat astăzi reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Este doar începutul unui drum lung şi greu pentru apreciata peliculă a regizorului Marian Crişan. DVD-ul cu filmul „Morgen“ va fi trimis de către CNC la Los Angeles şi, în măsura în care va fi văzut şi apreciat de membrii comisiei de selecţie, are şanse să fie selectat, dintre cele 80-100 de filme trimise din toate colţurile lumii, pe „lista scurtă“ a titlurilor eligibile.

Citeşte AICI un interviu cu regizorul Marian Crişan!

Cele cinci nominalizări pentru categoria „Cel mai bun film străin“ a Oscarurilor 2012 vor fi anunţate, alături de celelalte secţiuni, în luna ianuarie a anului viitor.

Până acum, niciun film românesc nu a fost socotit de Academia Americană de Film (care acordă Oscarurile) suficient de „bun“ pentru a fi ales în „grupul select“ al celor cinci nominalizări. Nici măcar „432“ al lui Cristian Mungiu, care câştigase Palme d'Or la Cannes în 2007 - fapt care a declanşat un mic scandal şi a dus la schimbarea regulamentului de selecţie pentru filmele străine.

Propunerile ulterioare ale României au fost: „Restul e tăcere“, de Nae Caranfil (pentru 2009), „Poliţist, adjectiv“, de Corneliu Porumboiu (pentru 2010), şi „Eu când vreau să fluier, fluier“, de Florin Şerban (pentru 2011). Cu tot succesul lor la festivalurile internaţionale de film, peliculele i-au lăsat reci pe „pretenţioşii“ membri ai Academiei Americane de film.

„Filmul a plecat de la un scurt articol dintr-un ziar local de Bihor, povestea unor emigranţi prinşi în canalele de irigaţii de lângă graniţă în ianuarie 2007. M-a impresionat, deoarece era toiul iernii, eu eram acasă la Salonta, înăuntru la cald, iar oamenii ăia erau undeva pe un câmp îngheţat", îşi amintea Marian Crişan într-un interviu acordat pentru „Adevărul“.

Un regizor norocos

Tânărul regizor Marian Crişan pare născut sub o stea norocoasă: acum trei ani, în 2008, câştiga, la Cannes, Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj, cu filmul „Megatron", despre un copil care-şi serbează ziua într-un fast-food şi relaţia tensionată cu mama sa. Cu ceva vreme înainte, conflictul său cu Oana Zăvoranu, „divuţa" pusă pe scandaluri, căreia îi filmase un videoclip, îl adusese şi în atenţia presei tabloide, neinteresată de obicei de regizori. Filmul „Morgen" a fost premiat de patru ori la Festivalul de la Locarno, din Elveţia, de anul trecut. La rezultatele concursului Centrului Naţional al Cinematografiei, de anul trecut, proiectul său, „Iguanele", s-a clasat pe locul al patrulea, obţinând un credit de 1.084.828 lei.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite