Filmul „Godless”, de Ralitza Petrova, a câştigat Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul ”Godless” (Bulgaria, Danemarca, Franţa), de Ralitza Petrova, a câştigat Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno 2016, iar cel mai bun regizor a fost desemnat portughezul João Pedro Rodrigues, pentru pelicula ”O Ornitólogo/ The Ornitologist”, informează site-ul evenimentului. La ediţia de anul acesta, coproducţia ”Inimi cicatrizate” (România, Germania), de Radu Jude, a primit premiul special al juriului.

”Godless” o are în centru pe Gana, care face trafic cu acte de identitate ale suferinzilor de demenţă pe care îi îngrijeşte. Încântată faptul că poate câştiga bani cu uşurinţă şi dependentă de morfină, ea încearcă să îşi menţină echilibrul între lacunele afective şi un sentiment crescut de vinovăţie. Filmul a avut premiera la Locarno pe 11 august.

Trofeul pentru cea mai bună interpretare feminină a revenit actriţei Irena Ivanova, pentru rolul din ”Godless”, iar cel mai bun actor a fost desemnat Andrzej Seweryn, pentru partitura din ”Ostatnia Rodzina/ The Last Family” (Polonia), de Jan P. Matuszyński.

O menţiune specială a revenit peliculei ”Mister Universo” (Austria-Italia), de Tizza Covi şi Rainer Frimmel.

În concursul Cineasti del presente, Leopardul de Aur a revenit filmului ”El Auge Del Humano” (Argentina-Brazilia-Portugalia), de Eduardo Williams, premiul special al juriului Ciné+ Cineasti del presente, filmului ”The Challenge” (Italia-Franţa-Elveţia), de  Yuri Ancarani, iar premiul pentru cel mai bun regizor în ascensiune, lui Mariko Tetsuya, pentru ”Destruction Babies” (Japonia).

Menţiunea specială a concursului i-a revenit peliculei ”Viejo Calavera” (Bolivia-Qatar), de Kiro Russo.

În ceea ce priveşte debutul în lungmetraj, marele premiu a ajuns la ”El Futuro Perfecto” (Argentina), de Nele Wohlatz. Trofeul Swatch Art Peace Hotel a fost atribuit lui Maud Alpi, pentru ”Gorge Coeur Ventre” (Franţa), iar omenţiune specială a fost acordată producţiei ”El Auge Del Humano” (Argentina-Brazilia-Portugalia), de Eduardo Williams.

image

În cadrul secţiunii Pardi Di Domani, în concursul internaţional, Leopardul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional a fost acordat filmului ”L'Immense Retour (Romance)” (Belgia-Franţa), de Manon Coubia.

Leopardul de Argint i-a fost acordat scurtmetrajului ”Cilaos” (Franţa), de Camilo Restrepo, în timp ce ”L'Immense Retour (Romance)” (Belgia-Franţa), de Manon Coubia a primit nominalizarea Locarno pentru European Film Awards – premiul Pianifica.

”Valparaiso” (Italia), de Carlo Sironi a primit premiul Film und Video Untertitelung, iar ”Non Castus” (Chile), de Andrea Castillo, o menţiune specială.

În concursul naţional, titlul de cel mai bun scurtmetraj elveţian a revenit filmului ”Die Brücke Über Den Fluss”, de Jadwiga Kowalska, Leopardul de Argint a fost acordat peliculei ”Genesis”, de Lucien Monot, iar Best Swiss Newcomer Award, filmului ”La Sève”, de Manon Goupil.

Filmul preferat al publicului a fost ”I, Daniel Blake” (Marea Britanie-Franţa), de Ken Loach, câştigătorul Palme d Or de anul acesta.

”Moka” (Franţa-Elveţia), de Frédéric Mermoud, a fost distins cu Variety Piazza Grande Award.

La ediţia din acest a a Festivalului de Film de la Locarno, desfăşurată în perioada 3 - 13august, a fost sărbătorită actriţa şi cântăreaţa britanică Jane Birkin, cunoscută pentru rolurile jucate în filme de Michelangelo Antonioni, Jean-Luc Godard şi Agnes Varda.

Regizorul Alejandro Jodorowsky a fost recompensat pentru întreaga carieră, iar actorul Bill Pullman a primit premiul de excelenţă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite