Fest(in) pe Bulevard 2018. Invitat de onoare, Planeta Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Nottara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, lansează cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard care în acest an se va desfăşura pe trei etape: Planeta Shakespeare (27 aprilie- 6 mai), Fest(in) pe Bulevard (12-21 octombrie), respectiv Secţiunea MultiArt Exit (21-22 noiembrie), organizată în colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Între 27 aprilie şi 6 mai 2018, pe cele două scene ale Teatrului Nottara se vor juca şase spectacole selecţionate în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Shakespeare- cinci producţii invitate din: Europa (Marea Britanie), Asia (Coreea de Sud), Africa (Africa de Sud), Australia şi Statele Unite ale Americii şi o producţie a Teatrului Nottara.

Secţiunea este deschisă de spectacolul Mult zgomot pentru nimic (Teatrul Nottara), în regia Dianei Lupescu, pe 27 aprilie, ora 19.00, Sala Horia Lovinescu

„Mult zgomot pentru nimic este una dintre primele comedii ale lui Shakespeare; în poveste, oamenii iubesc, urăsc fără motiv, trădează, urzesc intrigi, leagă prietenii, totul într-o notă tonică, plină de prospeţime şi de neprevăzut. Oricum, împletitura dramaturgică are un fir poliţist, un fir tragic, un fir comic-popular, un fir comic-romantic, dar şi un fir al limbajului inteligent şi strălucitor, cu noduri făcute din calambururi şi jocuri de cuvinte, apărând o lucrătură densă, de viaţă palpitantă”, spune regizoarea.

Compania Flute Theatre din Stratford upon Avon, Marea Britanie, vine cu o abordare îndrăzneaţă, modernă şi, în acelaşi timp, poetică a poveştii din A douăsprezecea noapte, în regia lui Kelly Hunter. Cu o scenografie minimalistă şi cu o distribuţie formată din şase actori, spectacolul îmbină muzica acustică şi limbajul vorbit, explorând numeroasele faţete ale primei iubiri. 

„Povestea noastră vorbeşte despre nebunia iubirii şi despre nevoia umană profundă de muzică, şi, pe măsură ce poveştile de dragoste se conturează, o festă aparent nevinovată ia o turnură greşită rezultând într-o cădere tragică în dizgraţie”, spun creatorii. Spectacolul este programat pe 28 aprilie, de la ora 19.00, la Sala George Constantin.

Romeo şi Julieta din Coreea de Sud

Caracterul universal al lui Shakespeare face ca poveştile sale să fie jucate în toate colţurile lumii şi să poată fi adaptate oricărui spaţiu şi timp. Poate cea mai cunoscută poveste de dragoste din toate timpurile, Romeo şi Julieta, ajunge din Coreea de Sud pe scena Teatrului Nottara, în regia lui Oh Tae Suk, producţie a Mokwha Repertory Company din Seul, Coreea de Sud (29 aprilie, ora 19.00, Sala Horia Lovinescu). Spectacolul conţine elemente de arte marţiale, dans, ritual şi gest, iar actorii se adresează permanent publicului, niciodată unii celorlalţi.

Romeo&Julieta_Coreea de Sud

Singura companie de teatru independent din Africa de Sud, Abrahamse & Meyer Productions, va prezenta, pe 30 aprilie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, spectacolul Macbeth, în regia lui Fred Abrahamse, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori sud-africani. Abrahamse a mai fost invitat în România, tot în cadrul Festivalului Shakespeare, în 2014, cu spectacolul Tragedia lui Richard al III-lea, iar compania sa de teatru s-a remarcat pe plan internaţional, în ultimii 12 ani, prin producţii inovatoare, pe texte de William Shakespeare şi Tennessee Williams.

Din Sydney, Australia, Brett Brown îl va întruchipa pe Henric al V-lea, într-un one-man show semnat de Philip Parr, producţie a companiei Parrabbola. Un spectacol actual, căci această poveste shakespeariană despre ascensiunea la putere, violenţă, camaraderie, responsabilitate se reflectă în situaţia politică haotică şi imprevizibilă din prezent.Henric al V-lea este programat pe 3 mai, de la ora 19.30, la Sala George Constantin. De neratat acest tur de forţă impresionant al actorului Brett Brown, care a mai colaborat cu Royal Shakespeare, BBC şi Opera din Australia.

„Planeta Shakespeare” se încheie cu Othello Remix de GQ şi JQ, producţie Q Brothers şi Chicago Shakespeare Theater, pe 6 mai, ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu. O adaptare pe ritmuri de hip-hop, Othello Remix, descris, în The Telegraph, drept un triumf total, aduce povestea lui Othello şi a Desdemonei într-un cadru urban, în care personajele se lasă atrase de mirajul etern al Visului American. Spectacolul este câştigător al Premiului pentru Cele mai bune versuri şi Cel mai bun musical (MTM: Premiile Marii Britanii), la Festivalul Fringe de la Edinburgh, 2012.

Biletele pot fi achiziţionate online de aici şi aici  şi la agenţia de bilete a Teatrului Nottara.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite