Documentarul „Marele Jaf Comunist": proiecţie specială pe 23 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentarul "Marele jaf comunist", în regia lui Alexandru Solomon, va avea o proiecţie specială pe 23 august, pe terasa Cărtureşti Verona din Capitală.

Proiecţia va avea loc de la ora 20.00, în prezenţa regizorului şi marchează lansarea DVD-ului cu filmul, într-o ediţie specială. Acesta include şi pelicula "Reconstituirea" (1960), regizată de Virgil Calotescu, pe un scenariu aprobat de Ministerul de Interne al Republicii Populare Române.

În august 1959, în Bucureşti, o maşină a Băncii Naţionale este atacată în plină stradă, de un grup de oameni mascaţi şi înarmaţi, care fug cu suma de 1,6 milioane de lei. O lună mai târziu, şase foşti membri ai nomenclaturii comuniste sunt arestaţi şi acuzaţi de jaf. În timpul anchetei, li se cere să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire filmată la comanda Securităţii. Apoi sunt condamnaţi la moarte sub obiectivul aparatului de filmat. La mai puţin de un an, filmul "Reconstituirea", în regia lui Virgil Calotescu, rulează pe ecrane.

„Unul dintre cele mai innteligente filme făcute în România"

După 40 de ani, Alexandru Solomon a revenit asupra acestui eveniment, punând sub semnul întrebării reconstituirea poliţienească, dar şi martorii epocii, victime şi călăi laolaltă. La data premierei, Alex Leo Şerban a spus despre "Marele jaf comunist" că este "unul din cele mai inteligente filme (documentare şi pelicule de ficţiune reunite) făcute în România. Este o investigare a Istoriei cu «armele» filmului, un fel de imagine contra imagine. Din această confruntare, spectatorul nu are decât de câştigat".


O coproducţie Libra Film (România) şi Les Films D'Ici (Franţa), "Marele jaf comunist" a fost premiat la festivaluri internaţionale de prestigiu, precum MediaWave (Ungaria) şi ''Documenta'' (Madrid), şi difuzat de televiziuni importante, precum BBC, Arte, France 2, precum şi în Statele Unite ale Americii şi Australia.


Ediţia specială a DVD-ului "Marele jaf comunist" va fi disponibilă în reţelele librăriilor Cărtureşti, Librarium, dar şi la Librăria Engleză "Anthony Frost" din Capitală

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite