Directorul Constantin Chiriac despre „Oameni obişnuiţi“ de la Sibiu, în Festivalul Naţional de Teatru

0
0
Constantin Chiriac, în studioul Adevărul Live   FOTO: Eduard Enea
Constantin Chiriac, în studioul Adevărul Live   FOTO: Eduard Enea

”Oameni obişnuiţi” , un spectacol de Gianina Cărbunariu, produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, se joacă, astă-seară, de la ora 18.00, la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”. Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va afla de la ora 15.00, în studioul Adevărul Live, pentru a vorbi despre performanţele regizoarei Gianina Cărbunariu şi ale trupei sibiene.

Intră în modulul Adevărul Live şi urmăreşte emisiunea în direct

Premiera internaţională cu „Oameni obişnuiţi“ de Gianina Cărbunariu a a avut loc în cadrul festivalului austriac Wiener Festwochen 2016. Spectacolul s-a jucat la teatrul Akzent (Theresianumgasse 18, 1040 Viena).
Producţia a avut premiera în luna ianuarie 2016 la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi a fost realizată în cadrul proiectului Be SpectACTive! proiect co-finanţat prin programul Europa Creativă.

„Oameni obişnuiţi“, jucat pe 25 octombrie în Festivalul Naţional de Teatru, de la ora 18.00, la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra, este un spectacol în care scenele de ficţiune au fost create în urma unei perioade de cercetare în Italia, Marea Britanie şi România, unde au fost realizate interviuri cu opt avertizori de integritate. Fie că lucrează în instituţii de stat sau în companii private, fie că domeniul de activitate este sănătatea, administraţia sau transportul public şi indiferent de ţara în care locuiesc, avertizorii de integritate au în comun aceste lucruri: sunt oameni care îşi fac conştiincios meseria şi care decid să tragă un semnal de alarmă în legătură cu neregulile, abuzurile, ilegalităţile descoperite la locul de muncă. Sesizările lor nu privesc binele personal, ci binele public, de aceea ultimul lucru la care se aşteaptă este ca instituţia/compania să înceapă să pună presiuni asupra lor şi nu asupra celor vinovaţi de abuzuri.

oameni obisnuiti

FOTO: Adi Bulboacă

Din distribuţia spectacolului fac parte Florin Coşuleţ, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Ofelia Popii, Dana Taloş, Marius Turdeanu.

„Spectacolul explorează prin mijloace teatrale câteva faţete ale acestui fenomen în mişcare, încercînd să susţină demersul avertizorilor de integritate de a lansa discuţii publice pe această temă. Pentru că dincolo de destinul personal al fiecărui om obişnuit devenit avertizor de integritate din momentul în care a decis să rupă tăcerea, este în joc şi destinul fiecăruia dintre noi ceilalţi, oamenii obişnuiţi care am putea deveni victime ale tăcerii sau ale ignorării unor astfel de semnale de alarmă.“ (Gianina Cărbunariu)
„Spectacolul a plecat de la biografii de oameni obişnuiţi care s-au trezit brusc în centrul atenţiei prin ceea ce ei făceau în mod normal în societatea respectivă şi au devenit dintr-o dată, prin corectitudinea lor, piedici în ceea ce însemna dezvoltarea cangrenară a societăţilor respective,“ spune Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu.

Dintre spectacolele recente ale Gianinei Cărbunariu: „Solitaritate“(2013), co-producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, Teatrul Naţional din Bruxelles şi Festivalul Avignon în cadrul proiectului „Cities on Stage/Villes en Scene“;“Tipografic Majuscul“(2013), co-producţie a Asociaţiei dramAcum şi Festivalul Divadelna Nitra în cadrul proiectului „Parallel Lives - 20th Century Through the Eyes of Secret Police“; „De Vînzare/For Sale“ (2014), co-producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti şi a Teatrului de Stat din Hamburg în proiectul internaţional „Hunger for Trade“, Premiul Uniter pentru Cel mai bun spectacol al anului 2014.

A fost prezentă în selecţia oficială a Festivalului Avignon în 2014 cu spectacolul „Solitaritate“, întîmpinat cu foarte mare căldură atît de critica de specialitate, cît şi de public, iar anul acesta va fi din nou prezentă în selecţia oficială ca autor al textului „Tigrul“ pus în scenă de regizoarea suedeză Sofia Jupither. 

image

Spectacolele Gianinei Cărbunariu (foto) sunt inspirate atât din realităţi ale societăţii româneşti şi internaţionale actuale, precum şi din evenimente ale trecutului european recent. Inspirate de cele mai multe ori din perioade de cercetare prin interviuri sau prin studierea diferitelor arhive, scenariile spectacolelor sunt construite pe limita foarte ambiguă dintre stilul documentar şi cel de ficţiune.

În semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit Gianinei Carbunariu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului“.

Oameni obişnuiţi

de Gianina Cărbunariu

Distribuţia:

Florin Coşuleţ

Mariana Mihu

Ioan Paraschiv

Ofelia Popii

Dana Taloş

Marius Turdeanu

Regia: Gianina Cărbunariu

Scenografia şi light design: Mihai Păcurar

Muzica originală: Bobo Burlăcianu

”Oameni obişnuiţi”
Un spectacol de Gianina Cărbunariu
Scenografia şi video: Mihai Păcurar
Produs de: Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

25-10-2016 | 18:00

Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”

image
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite