De la ghena de gunoi la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările artistului Ion Bârlădeanu vor fi prezentate în februarie la galeria de artă modernă „Anne de Villepoix“ din Paris. Galeria pariziană va găzdui lucrări semnate de doi artişti underground: românul Ion Bârlădeanu, care a trăit mult timp lângă o ghenă, şi cehul Miroslav Tichy.

Ion Bârlădeanu nu a urmat cursuri de artă. Născut în 1946, într-un sat de lângă Vaslui, a plecat la 20 de ani să-şi caute un rost. A lucrat la stuf la Tulcea, a fost docher la Constanţa, iar la Bucureşti a făcut muncă de gropar, de tăietor la gater, de paznic sau de muncitor necalificat la Casa Poporului. După 1989 şi-a câştigat existenţa sortând gunoiul la un bloc de pe Calea Moşilor şi fiind „om de curte" pentru locatari. Trăia într-o cămăruţă de lângă ghenă, unde a adunat de-a lungul timpului cărţi, ziare, reviste...

Umor şi satiră politică

În anii '70 a început să deseneze. Scene de stradă, satirice, cu un caracter expresionist involuntar. Apoi a descoperit că poate spune ceva realizând colaje cu imagini decupate din ziare şi reviste. Imaginile sunt ingenios asamblate, iar rezultatul demn de orice sală de expoziţie. Abia în anii '90 creaţiile lui devin accentuat politice. Sub genericul Realpolitik, ciclul avându-i ca protagonişti pe soţii Ceauşescu reprezintă o adevărată cronică a perioadei. În sfârşit, în anii 2000, critica vizează întreaga atmosferă a „tranziţiei", cu umorul ei involuntar, cu clişeele fals moderne.

În 2007 a fost descoperit de artistul Ovidiu Feneş care, impresionat, l-a recomandat galeristului Dan Popescu. O primă expoziţie la galeria H'Art a atras atenţia publicului şi a cunoscătorilor.

Colajele descopereau, dincolo de intenţiile critice, fantezie, simţul pentru plasarea figurilor în pagină, un simţ special al umorului. Ion Bârlădeanu făcuse timp de trei decenii artă modernă fără să ştie. Galeria H'Art i-a prezentat colajele la Târgul de Artă de la Basel, unde a fost descoperit de lumea occidentală a creaţiei vizuale.

Carieră internaţională

Aşa a ajuns, în 2009, să expună la Fred Gallery din Londra, unde colajele lui erau panotate alături de opere semnate de Marcel Duchamp sau Andy Warhol. La 24 februarie, cunoscuta galerie pariziană va prezenta aproximativ 80 de lucrări ale lui Ion Bârlădeanu, de la desenele din anii '70 la piese actuale. Alături de el vor fi expuse fotografii ale cehului Miroslav Tichy, a cărui viaţă este similară.

Unul dintre colajele din anii ’90, cu soţii Ceauşescu

Unul dintre colajele din anii ’90, cu soţii Ceauşescu

Personaj „underground", a început să fotografieze femeile de pe stradă, al căror corp îl fascina. Aparatele erau construite de el din carton şi alte materiale culese de pe stradă. Developarea este rudimentară, calitatea tehnică modestă. Descoperite de un vechi prieten de şcoală în 2004, au stârnit interesul lumii artistice prin misterul pe care-l degajă. Au fost expuse de atunci în Franţa, Olanda sau Londra, deşi autorul lor consideră că expoziţiile sunt o pierdere de timp.

„Filmele mele"

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.", realizat de Alexander Nanau şi difuzat de HBO, urmăreşte existenţa şi opera lui Ion Bârlădeanu. Este un film despre artist şi despre „filmele" sale, cum îşi numeşte „Nea Ion" colajele.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite