Cristian Măcelaru şi Gabriel Croitoru, "într-o călătorie imaginară prin lume", la Sala Radio

0
0
Violonistul Gabriel Croitoru cântă pe o vioară Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu
Violonistul Gabriel Croitoru cântă pe o vioară Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu

Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, şi violonistul Gabriel Croitoru, care deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu Guarneri care i-a aparţinut lui George Enescu, vor oferi publicului o "călătorie muzicală imaginară prin lume", vineri, la Sala Radio

În concertul programat vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, cei doi artişti, alături de Orchestra Naţională Radio, propun publicului "o superbă călătorie muzicală imaginară prin lume".

Seara se deschide cu o lucrare inspirată de folclorul românesc - "Trei piese pentru orchestră de coarde", de Constantin Silvestri. Itinerariul continuă cu o compoziţie de W.A. Mozart - "Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră", ale cărui accente ludice şi ineditul iz exotic, oriental l-au făcut să fie supranumit şi "Concert turcesc", evenimentul urmând a se încheia cu "Simfonia nr. 3 - Scoţiana", semnată de Felix Mendelssohn. "Simfonia nr. 3" este o partitură direct influenţată de impresiile de călătorie pe care compozitorul le-a trăit în 1829, când a vizitat zona arhipelagului britanic, lucrarea fiind dedicată de Mendelssohn reginei Victoria.

Cristian Măcelaru

Dirijorul Cristian Măcelaru (foto) a plecat din România la vârsta de 17 ani, pentru a învăţa arta muzicală în Statele Unite ale Americii, iar, în prezent, activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar, în stagiunea 2010 - 2011, a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. În prezent, el este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru a fost invitat, în februarie 2012, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. De asemenea, acesta colaborează în mod curent cu Orchestre Métropolitain din Montréal, cu orchestrele simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. În septembrie 2013 a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Gabriel Croitoru a obţinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri care a aparţinut lui George Enescu, un instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional "George Enescu". Cu peste o mie de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezenţă în viaţa muzicală: solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii din Cluj-Napoca. Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon etc. A fost aplaudat în recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, SUA. Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul "Duelul viorilor" (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi "Vioara lui George Enescu la sate" (alături de Horia Mihail).

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite