Corina Şuteu, fost director ICR New York: Abordarea arhaică în politica culturală externă a României m-a făcut să demisionez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Şuteu, care, până vineri, a ocupat, timp de şase ani, funcţia de director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York, a detaliat, într-o scrisoare, motivele demisiei sale şi a Oanei Radu, vicepreşedinte al instituţiei.

Decizia "vine ca un răspuns natural la şirul de măsuri luate în defavoarea instituţiei pe care am slujit-o cu pasiune şi competenţă în ultimii şase ani. Schimbarea mandatului Institutului Cultural Român, realizată agresiv, în absenţa totală a unei dezbateri publice şi în contradicţie cu atitudinile şi luările de poziţie ale unui număr impresionant de oameni de cultură şi de artişti din România şi din străinătate, blocarea fondurilor institutului pentru toamna lui 2012 şi compromiterea astfel a unor proiecte deja angajate în colaborare cu parteneri instituţionali americani, imposibilitatea de a planifica programul institutului pentru anul viitor şi, nu în ultimul rând, reîntoarcerea unei abordări arhaice în politica culturală externă a României au determinat depunerea demisiei", spune Corina Şuteu în această scrisoare remisă agenţiei Mediafax.

Potrivit documentului semnat de fostul director al ICR New York, "viziunea emancipată, modernă şi sistematizată pe care echipa aflată sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici a pus-o în practică în ultimii ani este definitiv compromisă". Acesta este şi motivul pentru care conducerea ICR New York a decis să nu asiste la "agonia instituţională", aşa cum a calificat Corina Şuteu, din perspectiva experienţei sale de 20 de ani în cooperare instituţională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate "a reuşit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici".

"Atât eu, cât şi Oana Radu rămânem fidele acestui spirit bazat pe expresia liberă a artelor, pe cosmopolitism şi pe schimb cultural interactiv", se mai arată în mesajul Corinei Şuteu.

Institutul Cultural Român din New York este una dintre cele mai importante şi active filiale ale ICR din străinătate.

Corina Şuteu a condus ICR din New York începând din anul 2006.

Ea şi-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. A devenit interesată de sectorul managementului cultural imediat după căderea comunismului în România. În 1991 a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene. În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe".

Demisiile Corinei Şuteu şi a Oanei Radu de la conducerea ICR New York au venit în contextul trecerii Institutului Cultural Român din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, fapt care a determinat demisia întregii conduceri a ICR Bucureşti şi preluarea şefiei instituţiei de către Andrei Marga.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite