Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: „Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Banu, consilierul artistic al FITS, la conferinţa de presă a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, FITS   FOTO: Sever Popescu/ ICR
George Banu, consilierul artistic al FITS, la conferinţa de presă a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, FITS   FOTO: Sever Popescu/ ICR

Cea de a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), coorganizat de Institutul Cultural Român (ICR), se va desfăşura între 14 -23 iunie 2019 şi are ca temă Arta de a dărui.  Această amplă sărbătoare a artelor spectacolului propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, în 75 de spaţii de joc, la care vor participa 3300 de artişti şi invitaţi din 73 de ţări.

Cea de a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), coorganizat de Institutul Cultural Român (ICR), se va desfăşura între 14 -23 iunie 2019 şi are ca temă Arta de a dărui.  Această amplă sărbătoare a artelor spectacolului propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, în 75 de spaţii de joc, la care vor participa 3300 de artişti şi invitaţi din 73 de ţări. 

La conferinţa de presă, dedicată FITS, care a avut loc joi, 23 mai 2019, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti (Hanul Gabroveni), au participat numeroase personalităţi din lumea culturală şi diplomatică: E.S. doamna Michèle Ramis, ambasador al Republicii Franceze în România, E.S. domnul Cord Meier-Klodt, ambasador al Republicii Federale Germania în România, E.S. domnul Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România,E.S. doamna Jiang Yu, ambasador al Republicii Populare Chineze în România, E.S. domnul David Saranga, ambasador al Israelului în România. Au mai fost prezenţi domnul Jean-Jacques Garnier, comisar general al Franţei pentru Sezonul Cultural România-Franţa, domnul Andrei Ţărnea, comisar general al României pentru Sezonul Cultural România-Franţa, Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat la Ministerul Culturii,  doamna Merry Miller, consilier relaţii publice la Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, domnul Nigel Bellingham, director la British Council Romania, George Banu, critic de artă şi consilier artistic la FITS.

Chiriac Constantin FITS FOTOŞ Adi Bulboaca
Avem o bucurie imensă şi un privilegiu deosebit să prezentăm astăzi programul de spectacole al acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pusă sub semnul distinctiv şi asumat a ceea ce noi am numit Arta de a dărui. Este reverenţa noastră în faţa unui public minunat şi generos care, de 26 de ani, ne însoţeşte în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire şi pasiune, pe care le primim şi i le dăruim, la rândul nostru”, a punctat Constantin Chiriac, preşedintele FITS. 

După ce a găzduit Summitul Uniunii Europene, chiar de Ziua Europei, Sibiul îşi continuă vocaţia de gazdă bună a marilor evenimente culturale. Sezonul România-Franţa aduce un regal de instituţii, artişti şi companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului festival.Théâtre de la Ville-Paris, Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes,Théâtre du Rond-Point,Plasticiens Volants sau Cie Aérosculpturesunt unele din cele mai dorite companii de organizatorii de festivaluri din toată lumea.

Parteneriatul strategic Româno-American ilustrează cel mai bine tema de anul acesta, Arta de a dărui. Cadoul pe care FITS il face de trei ani militarilor NATO sunt spectacolele aduse din SUA, chiar în cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Parteneriatul strategic dezvoltat cu Republica Populară Chineză, la aniversarea a 70 de ani de parteneriat,  dă şansa publicului FITS să vadă spectacole unice, de o calitate şi diversitate remarcabile. La final de festival se va derula un alt eveniment de amploare, „Lantern Festival – China în 20 de legende”, în Parcul Astra. Thalia Theater aduce în premieră absolută „Fenomenul Woodstock”, Michael Thalheimer primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor, iarHochkant Stelzentanzkunst - Feuer – Percussion, împreună cu Dundu, vor fi vedete spectacolelor în aer liber. Unele din cele mai importante companii de dans vin din Israel, Vertigo Dance Company şi Batsheva Dance Company vor aduce marea calitate în faţa publicului din lume care vine special să-i vadă.

Conferinta de presa FITS
„Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediţii veţi înţelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!“,a subliniat Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Din partea Institutului Cultural Român a fost transmis mesajul preşedintelui ICR,Liliana Ţuroiu, şi la conferinţă au participat cei doi vicepreşedinţi ai ICR, domnul Mirel Taloş şi domnul Krizbai Béla Dan.

Conferinta FITS

Festivalul de Teatru de la Sibiu  reprezintă un dar făcut urbei, ţării şi lumii de neobositul Constantin Chiriac împreună cu echipa sa. Un dar oferit necontenit de26 de ani. Institutul Cultural Român este onorat să fie, şi în acest an, partener FITS şi să susţină această amplă sărbătoare a teatrului.Însoţim Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire şi pasiune, primind şi dăruind, la rândul nostru.În acest an, calitatea de parteneri ai FITS înseamnă şi mai mult decât implicarea în evenimentele care transformă Sibiul, pentru 10 zile din iunie, în capitală a artelor spectacolului. Institutul Cultural Român este organizator, din partea ţării noastre, al ediţiei 2019 a festivalului EUROPALIA, ediţie la care România este ţară invitată. Este o misiune de diplomaţie culturală a ICR de cel mai înalt nivel, iar fenomenul teatral întruchipat de Festivalul sibian se va bucura, în programul EUROPALIA, de reprezentarea binemeritată“, a transmis Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Constantin Chiriac, preşedintele FITS,  a subliniat, la conferinţa de presă: „Institutul Cultural Român a fost iniţiatorul unei cooperări la un program strategic esential. Rostul ICR este de a promova creativitatea românească în dialog cu marea creativitate a lumii.  Anul acesta estepentru prima dată când Bursa de Spectacole de la Sibiu şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu fac un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român în ideea promovării creativităţii artistice din România şi Republica Moldova, în domeniul artelor spectacolului. Scopul acestui parteneriat este de a pune în dialog marile valori culturale româneşti cu marea creaţie din Europa şi din lume, pentru promovarea acestora, dar şi pentru a iniţia proiecte ale celor mai importanţi artişti şi celor mai importante structuri producătoare de spectacole".  Bursa de Spectacole de la Sibiu este o ocazie de întâlnire a profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului, producători, organizatori de evenimente, finanţatori şi promotori ai creaţiilor artistice de calitate şi, nu în ultimul rând, un bun prilej de explorare a posibilităţilor de cooperare şi realizare a turneelor internaţionale. Prin activităţile organizate - prezentări, conferinţe, ateliere, întâlniri, activităţi de socializare - se creează oportunităţi de a cunoaşte artişti locali şi internaţionali, de a promova producţiile proprii şi de a extinde lista de contacte.

FITS Sibiu conferinta

Institutul Cultural Român este cunoscut pentru misiunea sa de a promova creativitatea românească în străinătate. Există însă evenimente naţionale care au o proiecţie internaţională extraordinară. Sunt patru mari evenimente în ţară pe care le sprijinim: Festivalul Internaţional de Teatrul de la Sibiu, Festivalul George Enescu, Festivalul Naţional de Teatru şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania- TIFF. Suntem parteneri ai Festivalului de Teatru la Sibiu şi, în paralel, suntem parteneri ai Teatrului Radu Stanca. Domnul director Constantin Chiriac spunea că teatrul a crescut odată cu festivalul, însă festivalul este o creaţie a teatrului. Festivalul şi teatrul au crescut împreună, stimulându-se unul pe celalălat. ICR a sprijinit şi festivalul, şi teatrul. ICR a sprijinit, la început,  FITS prin evenimente conexe, iar de anul acesta, din 2019, suntem coorganizatori în proiectul amintit de domnul Chiriac “, a declarat domnul Mirel Taloş, vicepreşedinte al ICR. 

Printre spectacolele eveniment ale acestei ediţii se află:

Imagine indisponibilă

Venezuela – Batsheva Dance Company (Israel), un nou spectacol de superlative în dansul contemporan, în care coregraful Ohad Naharin şi dansatorii săi explorează dialogul şi conflictul dintre mişcare şi conţinutul reprezentat de aceasta. „Venezuela” are multiple faţete şi pune în joc posibilităţile infinite ale artei coregrafice, împingând totodată publicul să pună sub semnul întrebării propria libertate de alegere.

Izvorul dansului / Session – Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui (Irlanda, Belgia) este o colaborare între doi artişti extrem de diferiţi care au pus explorarea sunetului la baza relaţionării dintre ei. Graniţele dintre mişcare şi muzică, dintre văz şi auz se transformă în sursă ludică, creând noi modalităţi de exprimare sonoră între graţios şi absurd.

SIbfest conferinta

Dama cu camelii / Li Yaxian – Chongqing Chuanju Theatre (China) propune o reinterpretare a dramei şi a sacrificiului unei femei pentru bărbatul pe care îl iubeşte.

Hamletul lui Dodin / Lev Dodin’s Hamlet - Maly Drama Theatre -Theatre of Europe, St. Petersburg (Rusia) – O piesă clasică, un nesecat izvor de întrebări: Oare cei care fac rău sunt conştienţi că acţiunile lor sunt negative? Sunt ei oare sănătoşi sau nebuni? Este posibil ca un nebun să fie conştient de nebunia lui? Ce ne motivează acţiunile: dorinţa de a face ceva ori imposibilitatea tragică de a face orice altceva? Dacă nu putem rezolva misterul umanismului lui Hamlet, trebuie cel puţin să-i găsim un sens.

Bucuria / Joy - Emilia Romagna Teatro Fondazione & Pippo Delbono Company (Italia) - Orice spectacol de teatru poate deveni o călătorie, traversând diferite situaţii, stări de spirit şi percepţii, luându-ne prin surprindere. Punerea în scenă a unui spectacol despre Bucurie reprezintă căutarea acelei unice circumstanţe, traversarea unor râuri de sentimente extreme în încercarea de a surprinde, în final, explozia de Bucurie.

Furtuna lui K. / K. Tempest – Matsumoto Performing Arts Centre (Japonia) – bazat pe „Furtuna” lui Shakespeare, considerată o piesă romantică specifică perioadei sale de creaţie târzie. Kazuyoshi Kushida, autorul acestui spectacol, spune că „Furtuna” pare un basm, iar minunile neînţelese ale planetei şi ale universului pot fi revelate doar prin metode teatrale. Spectacolul atinge mai multe teme, cum ar fi magia, trădarea, răzbunarea şi familia, iar muzica evocă spiritul insulei fermecate.

Starea de asediu / State of Siege – Théâtre de la Ville, Paris (Franţa) este o adaptare după Ciuma, opera lui Camus în care sunt reunite toate temele din scrierile autorului: revoltă şi rezistenţă, libertate şi manipulare, curaj şi resemnare, umanitate împotriva pasivităţii, precum şi idealul unei lumi în care femeile şi bărbaţii beneficiază de avantajele umanismului asumat. Spectacolul propune întrebări despre prezent, dar şi despre viitorul societăţilor noastre: ce fel de oraşe şi de comunităţi umane trebuie construite pentru viitor, cum putem conecta multiplele diversităţi, cum ne putem reconecta cu natura, respectând-o şi preluând din ea forţa de a fi umani?

Peer Gynt – Dramaten, The Royal Dramatic Theatre of Sweden (Suedia) - reprezintă o combinaţie unică şi ameţitoare între satiră, suprarealism şi saga. Spectacolul de faţă, bazat pe o adaptare semnată de Michael Thalheimer, aduce în faţa publicului o nouă versiune asupra vieţii excepţionale a lui Peer Gynt.  Michael Thalheimer este unul dintre cei mai renumiţi regizori europeni, fiind cunoscut pentru producţiile sale intense bazate pe texte clasice şi animate de imagini şi sentimente puternice.

Mai multe informaţii despre spectacolele FITS 2019 se găsesc pe www.sibfest.ro.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite