Conferinţele de marţi la MNAR: „Alechinsky. Şaizeci şi cinci de ani de gravură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Artă al României, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi Centrul Gravurii şi al Imaginii Imprimate din La Louvière vă invită marţi, 13 decembrie 2016, orele 18.00, la conferinţa „Alechinsky. Şaizeci şi cinci de ani de gravură” care va avea loc la sediul MNAR, în Sala de Conferinţe din Corpul Central (intrarea A2).

Prelegerea va fi susţinută de Véronique Blondel, responsabila serviciului de educaţie în cadrul Centrului Gravurii şi al Imaginii Imprimate din La Louvière (Belgia) şi se încadrează într-o serie de evenimente pentru public organizate la MNAR în zilele de luni şi marţi când spaţiile expoziţionale sunt închise.
 
Conferinţa va fi centrată pe lucrările de grafică ale artistului Pierre Alechinsky cuprinse în expoziţia „Pierre Alechinsky şi scriitorii” deschisă la MNAR până pe 31 ianuarie, în Sălile Kretzulescu.

„Liniile şi tuşele fluide, o marcă personală a artistului, sunt legate de domeniul plastic al scriiturii şi al stampei, reprezentând mărturia unei libertăţi şi a unei creativităţi excepţionale. Alechinsky  combină semne – caligrafie personală şi grafică, iar acestea par să chestioneze discursul reprezentării, spaţialitatea şi temporalitatea lui; în lucrările sale este evident demersul de cercetare în care fiecare încercare este o soluţie inedită”, a explicat Veronique Blondel.  

Conferinţa va fi susţinută în limba franceză cu traducere simultană în limba română.

Pentru a vă înscrie, utilizaţi butonul Înscrie-te online de pe site-ul www.mnar.arts.ro.

Născut la Bruxelles în 1927, Pierre Alechinsky s-a specializat în ilustraţia de carte, studiind tipografia, fotografia şi tehnicile de imprimare la Şcoala naţională superioară de Arhitectură şi Arte vizuale din La Cambre (Bruxelles). Este unul dintre reprezentanţii majori ai artei belgiene de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dincolo de colaborarea din anii 1949-1951 cu faimoasa grupare internaţională CoBra, Pierre Alechinsky s-a impus în arta contemporană a ultimei jumătăţi de secol ca artist complex – pictor, grafician, poet – preocupat de relaţia intimă dintre formă, configuraţie, semn şi grafem.

Expoziţia dedicată lui Pierre Alechinsky este organizată de Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Centrul Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière şi Muzeul Naţional de Artă al României în cadrul Programului de cooperare între Valonia-Bruxelles şi România.

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite