Concert aniversar al Corului Filarmonicii „George Enescu“. Ateneul Român – 130 de ani de la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Filarmonicii „George Enescu“
Corul Filarmonicii „George Enescu“

Miercuri, 7 martie, în Sala mare a Ateneului Român, Corul Filarmonicii  "George Enescu" propune un concert aniversar menit să marcheze împlinirea a 130 de ani de la inaugurarea clădirii-emeblemă a culturii româneşti, în  faţa întregii lumi.

"O  conferinţă susţinută de scriitorul Alexandru Odobescu marca, în urmă cu 130 de ani,  deschiderea porţilor Ateneului Român pentru marele public din Bucureşti şi din ţară. Acest moment este omagiat cu un  program menit să pună în valoare istoria muzicii romneşti, ce s-a scris, şi ea,  între ziduile acestei clădiri.

Eduard Wachmann (foto) a fost primul dirijor al orchestrei simfonice a primei şi celei mai vechi Filarmonici din ţară, şi a treia ca existenţă din Europa, după Viena şi Budapesta. Eduard Wachmann a fost şi compozitor. Din creaţia lui am ales Liturghia nr. 2  o partitură în primă audiţie pe o scenă de concert. 

eduard wachmann

Ne aflăm în Postul comun al Sărbătorilor Pascale şi propunem alte două lucrări religioase, Motetele op. 29 de Johannes Brahms. Cel de al doilea motet este prezentat în primă audiţie pe scena Ateneului Român. Partiturile semnate Giuseppe Verdi şi Pietro Mascagni au şi ele legături strânse cu istoria clădirii pe care o onorăm. Verdi s-a numărat şi se numără printre cei mai iubiţi compozitori ai publicului românesc. Iar Mascagni a dirijat în perioada interbelică,  Orchestra simfonică a Filarmonicii, pe scena Sălii mari a Ateneului Român.

Invitaţi vor fi membrii ai orchestrei simfonice a Filarmonicii “George Enescu » adunaţi în formaţia Atheneum Brass Quintet. Ei vor interpreta, în sonorităţi proprii, lucrări celebre de Johann Pachelbell şi Wolfgang Amadxeus Mozart.

Ne bucurăm că publicistul Sever Voinescu a acceptat să prefaţeze acest concet omagial deosebit de important pentru noi şi pentru instituţia căreia îi aparţinem,  declară maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul corului.


Miercuri, 7 martie, ora 19, Ateneul Român
Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor - IOSIF ION PRUNNER
La pian - ANDREI LICAREŢ
Cu participarea - Atheneum Brass Quintet:
OLEG RĂILEANU -trompetă
OCTAVIAN BOGDAN - trompetă
IOAN GABRIEL LUCA - corn
FLORIN PANE - trombon
LAURENŢIU SIMA - tubă
Program
Eduard Wachmann – Liturghia nr. 2
Johann Pachelbel - Kanon
Wolfgang Amadeus Mozart/ Atheneum Brass Quintet - On Mozart
Johannes Brahms - Două motete, op. 21
Giuseppe Verdi – Corul sclavilor din opera Nabucco
Pietro Mascagni - Scena din biserică din opera Cavalleriarusticana
Prezentare : Sever Voinescu
 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri