Cele mai mari accidente de tren din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trenurile sunt considerate de mulţi specialişti în transporturi un mijloc de deplasare mult mai sigur faţă de varianta folosirii autobuzelor sau propriilor maşină, însă istoria ne-a arătat că există momente în care pot exista tragedii feroviare, din varii motive. adevarul.ro trece în revistă cele mai mari accidente de tren din istorie.

Cele mai mari accidente de tren din istorie. Telwatta, Sri Lanka

Cel mai grav incident feroviar din istorie, soldat cu aproximativ 1.700 de victime, a avut loc în Sri Lanka, la 26 decembrie 2004, când trenul a fost lovit de un tsunami. Valul creat în urma unui cutremur produs în Oceanul  Indian a lovit un tren care circula pe marginea apei.

Accident a avut loc în satul Peraliya, aproape de oraşul Telwatta, când vehiculul a fost lovit de primul val seismic, care a atins coasta Sumatra, din Indonezia. Trenul era în haltă în momentul în care apa începuse să inunde plaja. Sute de localnici, crezând că trenul este sigur pe şine, s-au urcat pe vagoane pentru a nu fi luaţi de apă. Valul tsunami a fost de 9 metri, mult mai mare faţă de înalţimea vagoanelor, ceea ce a dus la lovirea din plin a pasagerilor. 

Cele mai mari accidente de tren din istorie. Gara Asa-Ufa, Uniunea Sovietică

Noaptea dintre 3-4 iunie rămâne un moment negru al ultimilor ani ai Uniunii Sovietice. În urma ciocnirii a două trenuri, 645 de persoane au murit, dintre care 181 de copii, într-o explozie de gaz urmată de un incendiu în gara Asa-Ufa, aproximativ 1.200 de kilometri est de Moscova. 

Cele mai mari accidente de tren din istorie. Firozabad, India

Un accident foarte grav s-a petrecut în 1995 în India, când două trenuri s-au ciocnit. Kalindi Express şi Purshottam Express s-au lovit în apropierea oraşului Firozabad. În momentul impactului, majoritatea pasagerilor dormeau. Peste 200 de oameni au murit, în timp ce aproximativ 200 au fost răniţi, potrivit odee.com.

Cele mai mari accidente de tren din istorie. Zagreb, Iugoslavia

Pe vremea în care Zagrebul ţinea încă de Iugoslavia, croaţii au cunoscut una dintre cele mai mari tragedii. La 30 august 1974, două trenuri s-au ciocnit în apropierea oraşului Zagreb, viitoare capitală a Croaţiei, 153 de persoane pierzându-şi viaţa. 

   

Cele mai mari accidente de tren din istorie. Eschede, Germania

Unul dintre cele mai grave accidente de tren din Europa a avut loc în Germania, la 3 iunie 1998. Trenul 1971 Dahlerau a deraiat în apropierea oraşului Eschede, în regiunea Saxoniei Inferioare. Cifrele oficiale susţin că au murit 101 oameni şi 88 au fost răniţi. 

   

Cele mai mari accidente de tren din istorie. Accidentul de la Ciurea, România

România nu a fost ferită de accidente feroviere cu numeroase victime. Între 1.500 şi 5.000 de oameni, călători-refugiaţi într-o garnitură improvizată care parcurgea distanţa Galaţi-Iaşi în noaptea de 31 decembrie 1916/1 ianuarie 1917 (n.r. - potrivit calendarului Iulian aflat încă în vigoare la data respectivă, astăzi 12/13 ianuarie 1917) au fost implicaţi în cel mai grav accident feroviar din istoria României petrecut la ieşirea din localitatea Ciurea (Iaşi).

Cifrele victimelor sunt contradictorii şi variază între 200 de morţi şi 300 (cifră înaintată de generalul francez Berthelot) şi peste 800 de morţi - ministrul I.G. Duca. Neoficial, s-a înaintat numărul de 2.500 de victime.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite